Bisnode (Bisnode)
Podnikání  |  17.09.2019 15:13:02

Letos zřejmě zanikne rekordní množství firem

Podnikání v České republice v prvním půlroce ukončilo 7 908 kapitálových firem, což je o třetinu víc než ve stejném období loňského roku. Analýza poradenské společnosti Bisnode naznačuje, že by letos mohlo zaniknout rekordní množství firem.

„Pokud v druhé polovině roku budou firmy zanikat stejným tempem jako v první polovině, z obchodního rejstříku bude letos vymazáno nejvíc firem od roku 2012,“ říká analytička Bisnode Petra Štěpánová s tím, že v roce 2018 ukončilo podnikatelské aktivity, doposud rekordních, 12 692 subjektů. „Za prvních šest měsíců 2019 zaniklo více firem než za celý rok 2012, 2013, 2014 a 2015. Podnikatelské aktivy nejčastěji ukončovaly firmy 9–11 let staré, tedy založené v období krize, v letech 2008 až 2010,“ dodala analytička Bisnode.

„Z necelých osmi tisíc společností, které byly v prvních šesti měsících letošního roku zrušeny, jich 87 % bylo zlikvidováno a ostatní zanikly formou fúze s jiným podnikatelským subjektem nebo jiným způsobem. Podíl firem, které podnikání ukončí likvidací roste od roku 2015 a to i přes to, že proces likvidace je časově i finančně náročný proces,“ uvedla dále Petra Štěpánová z Bisnode.

Počet zaniklých firem 2012 – 1H 2019
 
Zdroj: Bisnode

„I když se celkový počet firem v ČR každoročně zvyšuje, čistý přírůstek, tedy rozdíl mezi počtem v daném roce vzniklých a zaniklých firem, je stále nižší a nižší. Zatímco v roce 2014 na jednu zaniklou firmu připadalo téměř 5 nově založených, letos to je méně než 2,“ říká dále analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Poměr mezi nově založenými a zaniklými firmami v období 2012-1H 2019
 
Zdroj: Bisnode

V počtu zaniklých firemPraha výrazný náskok před ostatními regiony. Ze 7 908 firem, které byly v prvním pololetní vymazány z obchodního rejstříku, jich 58 % mělo sídlo v hlavním městě.

Z obchodního rejstříku bylo letos vymazáno nejvíc společností z oblasti pronájmu a správy nemovitostí, služeb nebo obchodu. Největší podíl zaniklých firem byl u společností, které své aktivity vyvíjely v oblast poradenství v podnikání, výroby magnetických a optických médií, úpravy odpadu, činnosti bezpečnostních agentur a výroby nábytku.

TOP 5 oborů činnosti podle zániků v 1. pololetí 2019
(jen obory, ve kterých podniká 50 a více subjektů)

 
Zdroj: Bisnode

TOP 5 oborů činnosti s největším podílem zániků v 1. pololetí 2019
(jen obory, ve kterých podniká 50 a více subjektů)
 
Zdroj: Bisnode

Bisnode

Bisnode je jedničkou v oblasti poskytování ekonomických informací o společnostech a podnikatelích. Analyzuje obrovské objemy dat, nachází souvislosti a interpretuje je do informací, které jsou srozumitelné pro zákazníky a tím jim umožňuje přijímat správná a chytrá rozhodnutí, zvyšovat tržby a minimalizovat rizika. Kvantitu mění na kvalitu, velká data (Big Data) mění na chytrá data (Smart Data). Bisnode působí v 19 evropských zemích a díky strategickému partnerství s Dun & Bradstreet poskytuje informace z více než 190 zemí světa o 300 milionech firem z celého světa.

Více se můžete dozvědět na: www.bisnode.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688