Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  17.09.2019 14:44:27

Fed zítra sníží sazby a nebude to letos naposledy (Tematické analýzy)

Americká centrální banka ve středu dodá všeobecně očekávané snížení úrokových sazeb. Další bude podle našeho názoru následovat v říjnu či prosinci. V příštím roce pak Fed k uvolnění měnové politiky přistoupí podle naší prognózy celkem čtyřikrát. Nový medián Fedu však na takovéto kroky zatím neukáže. Ten pro letošní rok bude indikovat stabilitu úrokových sazeb, pro rok 2020 pak zřejmě jedno snížení. Zbytek prognózy výrazných změn nedozná.

O tom, že americká centrální banka sníží na svém zářijovém zasedání úrokové sazby o 25 bb na 1,75 – 2,00 %, nikdo nepochybuje. Otazníky se ale vznášejí nad jejími dalšími kroky. Snížení úrokových sazeb na červencovém zasedání bylo samotnou centrální bankou charakterizováno spíše jako preventivní krok. Centrální banka reagovala na sílicí rizika, jakými jsou obchodní války či zpomalování globální poptávky. Červnový medián úrokových sazeb (sestavený na základě odhadů prezidentů jednotlivých regionálních reservních bank) poukazoval dokonce na to, že úrokové sazby zůstanou v letošním roce beze změny. Prezidenti rezervních bank byli v té době rozděleni na dva tábory, kdy jeden očekával v letošním roce dvojí uvolnění měnové politiky, zatímco druhý žádné. Že by se oba tábory nějak zvlášť názorově sblížily, nepředpokládáme. Nová prognóza úrokových sazeb pro letošní rok tak zřejmě ukáže dvojí snížení sazeb (realizované do konce září), příští rok pak jedno.

Nový medián Fedu by tedy pro trh, který očekává razantní snižování úroků jak v letošním, tak i příštím roce, mohl být zklamáním. Ještě do nedávna finanční trhy ve svých cenách zahrnovaly předpoklad, že Fed do konce letošního roku sníží sazby čtyřikrát. Pozitivní vývoj na finančních trzích společně se solidními daty toto očekávání sice mírně zredukoval, trojí snížení sazeb je ale v cenách zahrnuto stále. To je ostatně i v souladu s naší prognózou. Otázkou je, zda k takovémuto kroku Fed sáhne již v říjnu nebo až v prosinci. Mírně se kloníme k názoru, že to bude již na říjnovém zasedání. Rozhodující v tomto ohledu budou aktuální makroekonomická data.

Zbytek prognózy Fedu se zřejmě příliš nezmění. Ta červnová počítala s růstem americké ekonomiky v letošním roce o 2,1 %, v příštím roce pak o 2,0 %. Příliš měnit se nebude ani prognóza nezaměstnanosti (3,6 % v roce 2019, 3,7 % v roce 2020), či inflační výhled. Nejzajímavější proměnou tak bude již výše zmiňovaná prognóza úrokových sazeb. Důvod, proč se tolik liší od té naší, lze vidět v rozdílech prognóz HDP. Náš výhled počítá s nástupem recese ve Spojených státech ve druhé polovině příštího roku. Růst HDP tak nevidíme na úrovni 2,0 % jako Fed, ale na 0,7 %. Proto v příštím roce také počítáme se čtverým snížením úrokových sazeb, místo s jejich stabilitou či případným jedním snížením.    

Autor: Jana Steckerová

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 10:59  GER: Také IFO naznačuje zlepšení Research (Česká spořitelna)
Čt 10:56  CZE: Nálada se zlepšila Research (Česká spořitelna)
Čt 10:51  OPAP: Dnes se koná valná hromada akcionářů Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

27.03.2020Centrální banka snížila úrokové sazby o dalších 75bb (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.12.2019Duo Fed, ECB nechá sazby beze změny (Komentář,Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
29.10.2019Fed sníží sazby, pak vyhlásí pauzu (Tematické analýzy) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688