Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  17.09.2019 11:03:20

Holub (ČNB): Bude pokračovat diskuze, zda sazby držet či zvýšit


Česká národní banka bude i po osmi zvýšení úrokových sazeb během posledních dvou let debatovat, zda není potřeba další utažení měnové politiky, aby mohla krotit inflaci. V pondělním rozhovoru s agenturou Bloomberg to uvedl Tomáš Holub, člen bankovní rady ČNB.

Ačkoli snížení úrokových sazeb nelze někdy v budoucnosti vyloučit, pravděpodobnost takového kroku je menší, než naznačují sázky na peněžním trhu, uvedl centrální bankéř podle Bloombergu. Agentura výňatky z rozhovoru zveřejnila v angličtině.

“Nedokážu si představit, že bychom teď diskutovali o tom, zda sazby ponechat nebo snížit – diskuze bude pořád o tom, zda ponechat nebo zvýšit,” řekl Holub. “Osobně se domnívám, že stabilita sazeb je přiměřenou reakcí na celkovou situaci, ale debata bude nadále mírně stočena směrem ke zvýšení,” podotkl také.

ČNB nechala na posledních dvou jednáních bankovní rady úrokové sazby beze změn. Ke snížení sazeb přitom na konci července sáhl v historickém kroku americký Fed a ECB představila komplexní soubor opatření na podporu ekonomiky eurozóny – včetně snížení depozitní sazby hlouběji do záporu - minulý týden. Bank of America Corp v srpnu předpověděla, že Česko sníží hlavní sazbu počátkem roku 2020 na 1,75 % z 2 %.

Rychlý růst mezd, slabá koruna a rekordně nízká nezaměstnanost, to vše je ale oporou pro domácí cenové tlaky v situaci, kdy by na tuzemskou ekonomiku mohlo začít doléhat zpomalování v zahraničí.

“Jednoduše jsme nad cílem a musíme hovořit o tom, jak a kdy dostaneme inflaci zpět ke 2 %,” uvedl Holub. “Otázkou je, zda potřebujeme další utahování měnové politiky, nebo zda je vnější prostředí dostatečně omezující na to, aby nás vrátilo zpět na cíl,” uvedl také.

Podle Holuba je zpomalování na globální úrovni už dost protiinflační na to, aby zkrotilo cenový růst i bez změny měnové politiky. Za předpokladu, že se kondice světové ekonomiky nebude dál zhoršovat, koruna zůstane relativně stabilní a že budou přicházet stimuly z fiskální politiky, by ČNB nemusela snižovat úrokové sazby po dobu, co bude tento útlum trvat, sdělil Holub ve stejný den, kdy vláda v Praze jednomyslně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Hlavními prioritami rozpočtu jsou podle vládní koalice ANO a ČSSD zvýšení důchodů, platů učitelů, rodičovského příspěvku, výdajů na výzkum a vývoj nebo podpora sportu a vyšší investiční výdaje.

Ke zvyšování sazeb by se ČNB mohla vrátit, až se evropská ekonomika zotaví, sdělil také centrální bankéř, který byl až do loňského roku hlavním ekonomem ČNB.

“Zdá se mi, že české výnosové křivky poměrně mechanicky odrážejí vyhlídky pro měnovou politiku v zahraničí, což je pro nás samozřejmě důležité, nyní se ale zdá, že máme o trochu více nezávislosti, než jsme mívali,” uvedl také.

Zdroje: Bloomberg

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688