Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.09.2019 16:41:30

Příští cíl Trumpových cel? Evropští výrobci luxusu


Až o 4,4 % se dnes propadly akcie francouzského konglomerátu s luxusním zbožím LVMH. Evropské značky luxusních produktů by mohly být dalším terčem amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho hry se cly, napsala agentura Bloomberg. Další salva v obchodní válce by prý mohla zasáhnout vývoz evropské whisky, šampaňského, kabelek nebo pánských obleků za miliardy dolarů ročně.

Předzvěst možných problémů pro evropské producenty luxusního zboží přišla již v pátek, když trojice rozhodců Světové obchodní organizace (WTO) podle očekávání konstatovala, že Spojené státy mohou legálně uvalit cla na řadu evropského zboží jako odvetné opatření za nelegální pomoc evropských vlád pro společnost Airbus. Podle zdrojů bude zpráva veřejně k dispozici do konce měsíce. Umožnit by prý mohla nová americká cla na celou škálu zboží v objemu od 5 do 7 miliard USD ročně. Akcie Airbusu se dnes propadly až o 5,4 %.

Odpověď Washingtonu se očekává během několika dní.

Cla by mohla dosáhnout i 100 % a Spojené státy již také identifikovaly možné cíle, napsal Bloomberg. Zbožím s největší hodnotou na americkém seznamu (kde celková hodnota evropského vývozu dosahuje 25 miliard USD ročně) je vývoz letadel a komponentů. Cla by ale mohla zasáhnout i evropské top značky v luxusním segmentu – na příklad dvě z hlavních produktových řad LVMHvína a lihoviny jako Hennessy nebo Dom Pérignon – a kožené zboží prodávané pod značkami jako Givenchy nebo Louis Vuitton. Pro firmy jako LVMH patří americký trh s luxusním zbožím mezi hlavní destinace. Jenom loni si Američané koupili výrobky od LVMH za 11,2 miliardy EUR.

Výkonnost akcií LVMH na burze v Paříži za posledních pět dní:

Jak ale uvedl finanční ředitel nápojové společnosti Rémy Cointreau Luca Marotta, nová cla a s nimi spojené vyšší náklady bezpochyby přejdou na americké zákazníky.

Zamýšlená americká cla by se dotkla také producentů skotské whisky. Ti přitom již řeší už jinou hrozbu v podobě možná hodně divokého brexitu. Američtí výrobci whiskey se mezitím stali jednou z náhodných obětí Trumpových cel na ocel a hliník, po kterých EU uvalila 25 % cla na americký bourbon a whiskey, a co víc, hrozí dalšími.

Akcie Rémy Cointreau, výrobce likéru Cointreau a dalších lihovin, odpoledne ztrácely zhruba 1 %. Dolů mířily také akcie Campari v Miláně nebo Pernod Ricard v Paříži. Akcie firem Boeing a LVMH byly dnes největší zátěží hlavního francouzského akciového indexu CAC 40. Ten v podvečer ztrácel 0,6 %. Výkonnosti evropských módních a nápojářských akciových titulů ale nepomáhalo ani pokračující politické napětí v Hongkongu a známky zpomalující čínské ekonomiky.
Pro americkou administrativu nesou chystaná cla na zboží z EU určitý punc unikátnosti. Na rozdíl od situace v obchodní válce s EU je Spojené státy mohou zavádět s explicitním povolením od WTO. Trump přitom tuto organizaci kritizuje kvůli byrokracii a pomalému projednávání případů a již dříve pohrozil, že Spojené státy z ní vystoupí, pokud se netransformuje.

EU by se ale clům spojeným se sporem s USA kvůli podpoře Airbusu mohla vyhnout tím, že nelegální dotace pro tuto leteckou společnost ukončí, nebo dosáhne dohody o urovnání sporu, jehož řešení zabralo WTO 15 let, podotkl také Blomberg.

Urovnání by volili oba hlavní představitelé obchodu za obě strany, tedy americký obchodní zmocněnec Robert Lighthizer a nynější evropská komisařka pro obchod Cecilia Malmstromová. Jednání ale zatím ani nezačala. Malmstromová navíc na začátku listopadu úřad postoupí Irovi Philu Hoganovi, který má na americko-evropské obchodní vztahy méně smířlivý pohled.

Zdroje: Bloomberg, Patria.cz

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688