TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  16.09.2019 15:53:16

Řidič autobusové linky z Liberce do Prahy omdlel a cestující duchapřítomně převzal řízení a dovedl stroj s 50 cestujícími do bezpečí. (video)

Pan Ivo v pondělí ráno zachránil zhruba 50 cestujících, když zaskočil za řidiče autobusu, který na trase Liberec - Praha zkolaboval. Reportérovi TV Nova se podařilo hrdinu vypátrat a udělat se skromným mužem rozhovor. K události se vyjádřila i další z cestujících Klára.

Ivo Raisr je skromný a o slávu zjevně nestojí, přesto se o něm od pondělního rána mluví snad ve všech koutech Česka. Byl jedním ze zhruba 50 cestujících, kteří jeli autobusem z Liberce do Prahy. Na dálnici u Hodkovic nad Mohelkou řidič zkolaboval a nebýt pohotové reakce pana Iva, mohla cesta dopadnout tragicky.

Reportérovi TV Nova se podařilo hrdinu vypátrat. Pan Ivo tak prozradil, jak dramatická cesta probíhala. "Pracoval jsem zrovna na počítači a nevnímal jsem okolí. Najednou mě probrala hrozná rána, autobusem to zatřáslo, tak jsem zvedl hlavu a viděl jsem řidiče bezvládně ležet v uličce. Autobus v tu chvíli tudíž nikdo neřídil," popsal chvíle hrůzy pan Ivo.

"Musel jsem se rychle rozhodnout, co dělat, protože jsem seděl nejblíž. Takže jsem skočil na sedadlo řidiče a začal jsem řídit autobus, aby nesjel někam do příkopu nebo aby nenarazil do svodidel. Když jsem ho dostal pod kontrolu, tak jsem zjistil, že řidič má vklíněné nohy do pedálů, takže se nedalo brzdit. Proto jsem šťouchnul do pána za mnou, aby pomohl odtáhnout řidiče," pokračoval pan Ivo.

"Samotnému mu to ale nešlo, takže jsem ještě poprosil jednu slečnu, aby mu pomohla. Po pár sekundách se jim to podařilo. Posadili řidiče na sedačku a já mezitím řídil autobus, abychom do ničeho nenarazili. Pak už tam byla vidět odbočka na Hodkovice. Odbočil jsem z dálnice pryč, kousek odtamtud je benzínka, takže jsem tam zastavil," řekl pan Ivo.

"Řidič už byl mezitím při vědomí, takže mi poradil, kde se zatahuje ruční brzda. Chvilku jsme zápasili s otevíráním dveří, protože ty přední byly trochu poškozené. Naštěstí šlo zadními dveřmi vystoupit. Zavolali jsme záchranku, policii a dispečink RegioJetu, aby poslali náhradní autobus. 

Pan Ivo přiznal, že mu zatím příliš nedochází, že zachránil padesát lidí. "Já myslím, že kdyby na mém místě seděl kdokoliv jiný, tak by se pokusil udělat to samé. Viděl by, co je potřeba udělat, skočil by za volant a řídil ten autobus," svěřil se a dodal, že si dokonce tak trochu splnil svůj sen. Vždycky si totiž přál řídit autobus. To se mu dneska podařilo - i když bez papírů a v nouzové situaci.

Redakci TN.cz se podařilo kontaktovat i další z cestujících Kláru, která pomohla zabránit tragédii. "Řidič začal sjíždět vpravo, poté zkolaboval. Pán z první řady si šel rychle sednout za volant, zatímco já, moje kamarádka a ještě jeden muž jsme se snažili vytáhnout řidiče, protože měl nohy u pedálu. Tím pádem nemohl pán zabrzdit," popsala incident Klára.

"Poté zastavil na benzínce a všichni jsme vystoupili z autobusu. Pomohli jsme také panu řidiči a ptali se ho na základní otázky, když se probral, například jak se jmenuje a kde je," dodala Klára.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688