UDI Group (UDI Group)
Akcie v ČR  |  16.09.2019 12:53:43

Premiantem STARTU zůstávají akcie UDI, developer jim dal přednost před dluhopisy

 
Podle zpráv z Burzy cenných papírů jsou na trhu Start nejobchodovanějšími akcie společnosti UDI CEE. Zatímco v září byly během obchodního dne zobchodovány akcie za více než půl milionu korun, v srpnovém obchodním dni činil jejich obrat téměř pět milionů. V obou případech akcie posílily o necelé procento.

Developerská skupina UDI vstoupila na burzovní trh vloni. Upsala přibližně 37 % svého základního kapitálu a získala téměř 260 milionů korun. Pro tento způsob financování se skupina rozhodla v době rychlé expanze, kdy developuje a staví nové projekty nejen na domovském českém trhu, ale kupuje pozemky i v řadě středoevropských metropolí, jakými jsou Budapešť, Varšava nebo Bělehrad. „S ohledem na nárůst počtu projektů i jejich velikost se zvyšuje tlak na ekvitu, tedy na spoluúčast vlastními zdroji na financování projektů. Pro nás byl vstup na START určitou zkouškou, zda se jedná do budoucna o správný alternativní nástroj na získávání zdrojů,“ řekl k motivaci vstoupit na pražskou burzu Libor Táborský, finanční ředitel skupiny UDI.

výsledky panuje ve firmě spokojenost, i když obchodování na STARTu zůstává trochu za očekáváním v segmentu institucionálních investorů. „V případě zapojení větších finančních institucí a bank by samozřejmě vzrostly i obchodované objemy. Na jednu stranu mají přetlak zdrojů a na stranu druhou nejsou moc aktivní v jejich umisťování, což je pro nás určité zklamání. START tak zatím zůstává doménou individuálních investorů. Máme však signály, že i institucionální investoři už mění svůj postoj,“ vysvětluje Táborský.

Do aktuálního tuzemského boomu vydávání firemních dluhopisů se UDI dosud nezapojila, ačkoli ji v omezené míře zvažuje.

Do aktuálního tuzemského boomu vydávání firemních dluhopisů se UDI ve větší míře dosud nezapojila. V minulosti menší neveřejné emise dluhopisů byly vydány a s ohledem na jejich splatnosti jsou stále validní. „Debaty nad případnými novými emisemi dluhopisů probíhají, zároveň ale bereme v úvahu možné regulace ze strany ČNB,“ říká Táborský.

Namísto dluhopisů si šla společnost pro peníze právě na START. Táborský shrnuje výhody: „Vycházíme z toho, že investice do akcií je pro investora, který hledá zhodnocení svých zdrojů, lepším nástrojem s ohledem na transparentnost, prověření ČNB i Burzou, povinností pravidelně informovat a auditovat společnost. V neposlední řadě získává akciemi podíl na majetku firmy, a má tak případně i možnost aktivně vystoupit a ovlivnit vývoj společnosti.“

Společnost používá k financování jednotlivých developerských projektů v průměru 25 – 30 % vlastních zdrojů, ty pak doplňují bankovní seniorní úvěry. Jako vlastní zdroje podle Táborského slouží zisky z předchozích projektů skupiny. Příležitostně je UDI kombinuje s vlastními zdroji některých silných finančních partnerů, kteří s developerem vstupují do vybraných projektů.

 

UDI Group

UDI Group je developerská skupina s působností v Česku, Polsku, Srbsku a Maďarsku. Skupina realizuje komplexní development od akvizice, přes výstavbu až po prodej klientům. UDI Group má za sebou již více než 100 realizovaných projektů a 3000 prodaných bytů. V roce 2019 tvoří portfolio 17 projektů odpovídající investici přibližně 25 miliard korun. Akcie společnosti (UDI CEE a.s.) jsou obchodované na Burze cenných papírů Praha. Společnost založil Ing. Radek Menšík a jako vlastník skupinu rozvíjí už téměř 25 let.

Vice informací na: https://www.urban-developers.com/cs/uvod

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688