Patria (Patria Finance)
Komodity  |  16.09.2019 09:15:16

Rozbřesk: Panika na ropném trhu: útok na Saúdskou Arábii žene cenu ropy vzhůru


Globální ropný trh zachvátila panika. Sobotní útok na ropné komplexy Abkajk a Churajs vyřadil z provozu více než polovinu saúdské produkce ropy (5,7 mil. barelů denně), ekvivalent celých pěti procent globální nabídky. To je z historického pohledu zcela bezprecedentní situace, která překonává výpadky spojené s válkou v Zálivu (1991) a islámskou revolucí v Íránu (1979), a má za následek skokový růst cen ropy Brent o aktuálních více než deset procent (při otevření trhu ropa zdražila dokonce o dvacet procent!).
 
Víkendový útok zcela paralyzoval největší a pravděpodobně nejdůležitější ropný komplex na světě Abkajk, který je zodpovědný za zpracování 7 mil. barelů denně. Byť zatím nejsou k dispozici informace, odkud útok přišel (a zda pomocí dronů, nebo raket), je zřejmé, že se jedná o další eskalaci saúdsko-íránské proxy války. Ta se odehrává od roku 2015 zástupně na území Jemenu a nyní tak vůbec poprvé citelně zasahuje také území Saúdské Arábie, a to dokonce v jejím nejzranitelnějším bodě.

S ohledem na další cenový vývoj bude klíčové, jak významně je poškozena saúdská infrastruktura a kdy bude obnovena její funkčnost. Optimistické odhady hovoří o řádů dnů, resp. několika málo týdnů, což by s ohledem na saúdské zásoby ropy nemuselo dramaticky ohrozit dodávky na světové trhy. Navíc, v případě potřeby je na stole další polštář v podobě strategických zásob USA a Mezinárodní energetické agentury, popřípadě navýšení produkce spřátelených zemí OPEC+. To vše, v kombinaci s aktuálním převisem ropy na trzích, by hovořilo ve prospěch krátkodobého cenového šoku.

Zcela jiný vývoj by nastal v případě, kdy by se výpadek saúdské produkce ukázal jako déletrvající, případně by se útoky opakovaly. Právě otázka zabezpečení kritické ropné infrastruktury bude přitom zásadní ze střednědobé perspektivy. I v případě svižného obnovení těžby lze totiž předpokládat, že samotná možnost opakování útoku se na cenách ropy podepíše. Globální ropný trh se tak po měsících relativní stability ocitá na prahu nové éry, které bude dominovat zvýšená míra nejistoty a návrat rizikové (geopolitické) prémie do cen.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Ani vyšší inflace, ani vidina nového masivního tisku eur korunu neposunula k silnějším úrovním, a tak i v pátek se kurz nacházel dál v blízkosti 25,85 EUR/CZK. Koruně stále chybí jasné a silné impulsy a nepomáhá jí ani solidní úrokový diferenciál. Výrazná odchylka od prognózy však ČNB může v současné době rostoucích nejistot a rizik docela vyhovovat. Centrální banka tak může i v září potvrdit svoji vyčkávací pozici.

Zahraniční forex

Zatímco na trhu s ropou se dějí věci tak hlavní devizové trhy zůstávají v klidu s tím, že libra se zájmem pozoruje vývoj na britské politické scéně. Dnes se má totiž britský premiér Johnson vydat do Bruselu, přičemž o víkendu se britským tiskem šířily spekulace, že by mohlo dojít k posunu v jednáních o brexitu zejména v otázce hranice mezi Irskem a Severním Irskem. To se samozřejmě líbí britské libře.

Vedle pohybů cen ropy a odvozeného růstu výnosů dluhopisů se trhy budou připravovat na středeční zasedání Fedu, kde by mělo dojít k dalšímu snížení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. To bude hlavní moment pro eurodolar i středoevropské měny tohoto týdne.

Ropa

Sobotní útok na ropné komplexy Abkajk a Churajs, který snížil saúdskou produkci na polovinu, otřásá ropným trhem v základech (viz úvodník). Historický bezprecedentní výpadek produkce měl při startu pondělního obchodování za následek nejvýznamnější intradenní růst cen od roku 1991, a to o celých 20 % až nad hranici 70 USD/barel. Aktuálně sice propad cen zvolnil, ale i tak odepisuje ropa Brent více než 10 %. Bez znalostí podrobnějších informací zůstává v tuto chvíli hlavním determinantem budoucího cenového vývoje datum plného obnovení produkce, resp. míra poškození kritické ropné infrastruktury. V tomto ohledu by měly být detailnější informace známy již během dneška (dle saúdských úřadů).


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688