Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  16.09.2019 09:08:28

Ceny ropy dnes vyskočily nejvíce v historii. Prezident Trump autorizoval čerpání strategických rezerv USA


Ceny ropy dnes vyskočily nejvýrazněji v historii. Důvodem jsou víkendové útoky na saúdskoarabská ropná zařízení, včetně největšího na světě. K nim se přihlásily jemenští povstalci Húsíjové. Americká administrativa viní Írán, ovšem bez důkazů. Teherán Húsíje dlouhodobě podporuje.

Při pondělním zahájení obchodování s termínovými kontrakty na londýnské burze vzrostly ceny ropy o takřka dvanáct dolarů za barel. Jedná se o nejvýraznější jednodenní cenový nárůstdolarovém vyjádření od roku 1988, kdy se s uvedenými termínovými obchodovat začalo. Dvacetiprocentní skok ceny ropy na více než 71 dolarů za barel posléze zmírnil na polovinu, ale i tak jde o nejvýraznější nárůst za více než tři roky.

Na trh s ropou se zkrátka opět vrací fenomén politického rizika. Z důvodu možného nárůstu geopolitického rizika zdražují investiční aktiva známá jako takzvaná bezpečná útočiště, včetně zlata, japonského jenu a amerických dluhopisů. Daří se o měnám zemí, které jsou velkými producenty ropy, jako je Norsko nebo Kanada.

Saúdský státní podnik Aramco zaznamenal v sobotu kvůli útokům výpadek v produkci ropy ve výši 5,7 milionu barelů. Stalo se tak poté, co deset bezpilotních letadel zasáhlo největší světový areál na zpracování ropy v Abkajku na východě Saúdské Arábie a další ropná pole.

Z hlediska obchodníků s ropou se jedná o nejzávažnější náhlý výpadek v dějinách. Svojí závažností překonává výpadek dodávek kuvajtské a irácké ropy, k nimž došlo v roce 1990 v důsledku invaze vojsk Saddáma Husajna právě do Kuvajtu (ztráta v produkci ropy tehdy odpovídala 4,3 milionu barelů denně). Ostatně ani Saúdská Arábie nepamatuje tak závažné útoky na svá ropná zařízení právě od doby první války v Zálivu, v níž Saddámova zmíněná invaze nakonec vyústila. Výpadek z uplynulého víkendu je závažnější i než ztráta produkce íránské ropy během tamní Islámské revoluce roku 1979 (ta tehdy činila 5,6 milionů barelů denně).

Trhy jsou v šoku z toho, jak zranitelná vlastně ve skutečnosti saúdskoarabská ropná infrastruktura je. S něčím takovým napočítaly. Dodávky ze saúdského království se běžně považovaly za spolehlivou kotvu mnohdy celkem rozbouřeného mezinárodního trhu s ropou. Právě změna pohledu trhu na spolehlivost dodávek za Saúdské Arábie nakonec může být tím klíčovým důsledkem víkendového útoku. I když bezprostředně samozřejmě trhy nejvíce zajímá, jak dlouho bude výluka na zasažených zařízeních pokračovat a jak velká ztráta v dodávkách tedy nakonec bude.

Saúdská Arábie by podle většinového expertního názoru měla být schopna částečně obnovit dodávky za zasažených zařízení v řádu dní, avšak zajištění plných dodávek si může vyžádat celé týdny. Království ovšem mezitím může ropu odběratelům dodávat ze svých zásobníkůEgyptě, na japonské Okinawě či v nizozemském Rotterdamu. Aramco také může zvážit vyhlášení neschopnosti zajištění některých mezinárodních dodávek, opatření známé jako force majeure. Tím by ovšem podnik jen dále znervózněl trhy. A to ve zvláště citlivé době, kdy se připravuje na historický krok umístění svých akcií na burzu. Má se jednat o největší primární úpis akcií na světě.

Americký prezident Donald Trump autorizoval využití strategických ropných rezerv USA. Zda však budou využity, záleží opět na tom, jak rychle a v jaké míře se Saúdské Arábii podaří dodávky obnovit. V minulosti Spojené státy ze strategických zásob čerpaly v roce 1991 během operace Pouštní bouře, dále pak v roce 2005 po úderů hurikánu Katrina a o šest let později, při přerušení dodávek libyjské ropy

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, CZECH FUND
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688