Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  16.09.2019 06:16:09

MONETA – šéf banky Spurný rozšířil vlastnictví firemních akcií na více než 95 tisíc

Po tři čtvrtě roce se CEO a předseda představenstva MONETA Money Bank (dále jen MONETA) pan Tomáš Spurný odhodlal k dalšímu nákupu firemních akcií. Stalo se tak ve čtvrtek 12. září, kdy na pražské burze akcie MONETA klesly dokonce až na 74,30 , tj. vůbec na nejnižší úrovně od konce května.

Nákup za necelých 580 tisíc korun

Tomáš Spurný ve zmiňovaný den nakoupil na pražské burze 7 713 akcií MONETA za kurz 75 . Připomenout lze, že poprvé nakupoval loni v prosinci. Tehdy výraznějších 13 200 akcií za obdobný kurz 75,40 .

Díky akciím přiděleným v rámci IPO v květnu 2016, tak Spurný nyní celkem již vlastní 95 339 akcií MONETA, resp. přes 0,018 %. Vzhledem k páteční závěrečné ceně akcií MONETA ve výši 74,50 , lze jeho podíl aktuálně ocenit na 7,1 mil. .

Připomenout lze, že Tomáš Spurný nyní vlastně následoval svého podřízeného kolegu. Jak jsme před nedávnem informovali, v polovině srpna své portfolio o dalších 3 850 firemních akcií totiž rozšířil finanční ředitel banky a člen představenstva Jan Friček.

Přestože zmiňovaní dva pánové zůstávají ve vedení banky ve svých nákupních aktivitách firemních akcií osamoceni, lze jistě jejich kroky vnímat pozitivně. Akcie MONETA by tak v následujících dnech mohly zkorigovat pokles z první poloviny září.

MONETA Money Bank, a.s. - Graf ceny akcie cz

Wellington již není kvalifikovaným akcionářem

Americká nezávislá investiční skupina Wellington Management Group, která spravuje majetek za více než bilion dolarů, snížila podíl v bance MONETA zpět pod hranici 1 %, resp. dle regulatorního hlášení její podíl k 10. září klesl z 1,02 % na 0,9 %.

Zmínit nicméně lze, že podíl společnosti Wellington v bance MONETA střednědobě stále osciluje okolo procentní hranice. Poprvé se mezi kvalifikovanými akcionáři objevila v dubnu 2017, kdy oznámila podíl 1,36 %. Letos před valnou hromadou v březnu nahlásila pokles na 0,94 %, aby následně v druhé polovině května podíl zvýšila zpět nad 1% hranici.

Šejkové přikupují

Z hlediska počtu akcií evidovaných na účtu v Centrálním depozitáři (CDCP) lze vysledovat, že v srpnu svá portfolia o akcie MONETA rozšířily státní ropné fondy. Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), resp. tedy suverénní národní fond emirátu Abú Zabí meziměsíčně zvýšil podíl z 1,39 % na 1,45 %. Vlastně výraznější nákupy učinil Kuvajt (Kuwait Invest Authority), když se na účtu v CDCP ke konci srpna nacházelo 1,24 % akcií MONETA oproti 1,06 % o měsíc dříve.

Na nová minima 13,85 % naopak dále nevýrazně klesl podíl na účtu Chase Nominees, tedy jak jsme dříve několikrát uváděli největšího akcionáře banky. Tedy alespoň z hlediska počtu akcií evidovaných na jejím účtu v CDCP. Chase Nominees by však měla být jen tzv. custody, resp. na svém účtu tedy spravovat akcie pro jiné konečné vlastníky. Sama totiž nikdy podíl na hlasovacích právech regulátorovi neoznámila.

Meziměsíční nevýrazný pokles lze nicméně také zmínit u skupiny J.P. Morgan, která je vlastně matkou Chase Nominees. K poklesu došlo také například u americké State Street Bank (z 4,69 % na 4,42 %) či ze strany Singapuru, resp. státního fondu GIC Private (z 4,33 % na 3,99 %).

Největší akcionáři k 31. 8. 2019 (s podílem na základním kapitálu převyšujícím 1%)

 

Zdroj dat: MONETA

K výše uvedenému přehledu více než procentních vlastníků akcií banky MONETA z CDCP nutno zopakovat, že je nelze brát jako jednoznačný přehled skutečných vlastníků. Dle všeho totiž řada firem na svém účtu přinejmenším část akcií drží jako zmiňovaný správce. V některých případech totiž dané společnosti nenahlásily regulátorovi hlasovací práva, případně pak v jiné výši. Relevantní jsou tak především hlášení o výši hlasovacích práv pro regulátora.

20.03. 15:37  Kdyby je dnes prodal (Já)
20.03. 15:27  Kdyby je dnes prodal (selsky rozum)
20.03. 15:18  Kdyby je dnes prodal (selsky rozum)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688