Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  15.09.2019 10:15:09

Pražská burza zažila třetí nejlepší týden v tomto roce, překvapení u E4U

  • pražská burza poskočila na 6týdenní maxima, druhý týden v řadě hlavní podporou rakouské tituly
  • O2 pokračovala v odkupu vlastních akcií (mezitýdenně s více prostředky)
  • akcie Avast přinesli letos akcionářům nárok již na druhou dividendu
  • akcie likérky STOCK testují v domovském Londýně letošní maxima
  • E4U s novým výrazným minoritním akcionářem

 

Pražská burza zažila nejpozitivnější týden od konce ledna. Přestože si dokázala polepšit jen polovina emisí, měřeno indexem PX totiž poskočila o výrazných 1,75 % nad hranici 1 050 bodů. Dividendový index PX-TR si připsal o ještě něco výraznější zisky, když zohlednil rozhodný den pro nárok na dividendu od společnosti Avast. Dle tohoto indexu se tak letošní celkové zisky pražské burzy již přiblížily zpět hranici 12 %, když letos v červenci přesahovaly i 15 %.

Hlavním tahounem se stejně jako minulý týden staly akcie ERSTE a VIG. Akcie pojišťovny přitom o část pátečních zisků přišly. Obchodovaly se totiž po téměř 5 měsících i nad hranicí 620 . U ERSTE, stejně jako na její zahraniční konkurenty, pozitivně zapůsobilo oznámení ECB o novém uvolnění její měnové politiky. Pozitivně nakonec jakoby dokázaly zareagovat i akcie domácí KB, zatímco akcie MONETA zůstaly stranou. Ty coby v týdnu vůbec nejztrátovější uzavřely zároveň dokonce nejslabší za více než 3 měsíce. V pondělí k nicméně titulu přineseme v samostatném článku aktuální informaci, která by však mohla na investory v nadcházejícím týdnu zapůsobit pozitivně.

Na 3 měsíční maxima se dostaly akcie likérky STOCK. Oproti vývoji v domovském Londýně jim v Praze v posledních týdnech v přepočtu začala zpět pomáhat oslabující korunalibře. Po dlouhodobých minimech i pod 28 Kč/GBP jsme totiž rázem již na hladině 29 Kč/GBP. Z hlediska techniky akcie STOCK navíc v Londýně letos již po několikáté testují silnou hranici u 240 GBp. Její proražení by titulu konečně otevřelo cestu výrazněji výše.

 

Index PX však svou vahou výrazněji podpořily akcie ČEZ, přestože o část zisků přišly. Nedokázaly tak nakonec více reagovat na silný posun cen elektřiny. U některých budoucích kontraktů šlo vidět nárůst i o zhruba 5 %. Například domácí kontrakt pro příští rok, který se v srpnu obchodoval pod hranicí 50 EUR/MWh, končil týden nad 53 EUR/MWh.

Výraznou volatilitu předvedly akcie Avast a to ještě před jejich ex-date na dividendu 0,044 USD. Zejména v úterý, kdy se z otevíracích hodnot 110 propadly i na 104 . Týden nakonec i „bez“ v přepočtu korunové dividendy uzavřely neutrálně.

Pokusy o růst nevyšly akciím O2, přestože sama společnost pokračovala třetí týden v řadě v odkupu vlastních akcií. V týdnu jich nakoupila za 19 mil. , oproti „jen“ zhruba 10 mil. v předchozím týdnu. Na titulu se nicméně zvýšila aktivita, resp. likvidita, takže podíl nákupů O2 vlastně mezitýdenně klesl z 37,5 % na zhruba 28,5 %.

Třetí týden v řadě nakonec klesly akcie CETV, kde se ukázalo, že na titulu v druhé půli srpna prakticky stagnoval objem short pozic (více zde). Volatilitu nadále předvádějí akcie PHILIP MORRIS, kterým po čase opět nevyšel pokus dostat se přes hladinu 13 800 . U titulu se pomalu blíží report hospodářských výsledků, naplánovaný na úterý 24. září.

Závěrem stojí za zmínku mimo hlavní indexy stojící akcie solární E4U. Titul se již jen nadcházející týden bude obchodovat s nárokem na každoroční stabilní dividendu 5,60 . Přestože sice minulý měsíc titul zaznamenal zvýšenou likviditu, nic na regulovaných trzích nenaznačovalo objevení výrazného akcionáře. Nicméně regulatorní hlášení nyní nečekaně poodkrylo rovnou více než 5 % podíl, resp. vlastnictví 120 tisíc akcií E4U ze strany Václava Mrázka. Po majoritním akcionáři, společnosti E4U Finance s více než 57 % akcií, je tak jediným známým kvalifikovaným akcionářem solární společnosti. Akcie E4Upátek zakončily na 103 , dividendový výnos tak lze u nich aktuálně stanovit na 5,4 %.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688