Research (J&T BANKA)
Akcie ve světě  |  13.09.2019 17:17:55

Americký Fed ve středu večer oznámí výsledek svého dvoudenního zasedání

Dění na světovém trhu
Po předchozích výkyvech finanční trhy v minulém týdne pokračovaly v klidném a spíše pozitivním duchu. Sentiment podpořily náznaky jistého zmírnění napětí ve vyjednávání USA-Čína. Prezident Trump ve středu oznámil, že po konzultaci s čínským vicepremiérem odložil plánované zvýšení cel. Čínská strana také uvedla, že na některé zboží dovážené z USA přestane uvalovat clo 25 %. Ve čtvrtek pozitivní impulz pro akcie přinesla ECB, která snížila depozitní sazbu o 10 bazických bodů na -0,50 % a současně spustí od 1. listopadu nové kolo kvantitativního uvolnění (QE).
Americké akciové indexy si sice  připsaly růsty asi o 1,5 % t/t a dostaly se na dosah historických maxim. Evropské akciové indexy v průměru přidaly 2 % t/t a dostaly se na 1,5letá maxima. Domácí PX index kopíroval globální vývoj a v pátek uzavřel na 1050 bodech (+1,8 % t/t).

Společnosti na BCPP
Největší růst na pražské burze v uplynulém týdnu zaznamenaly akcie Erste Group (+5,8 % t/t na 815 ), které bez významnější zprávy následovaly pozitivní sentiment v bankovním sektoru v Evropě. Bankám mimo jiné pomohla ECB, u které nový program kvantitativního uvolňování není v takovém rozsahu, jak se část trhu obávala a nová pravidla také omezí negativní dopad záporných úrokových sazeb. Naopak největší pokles zaznamenala Moneta (-1,8 %  t/t na 74,5 ), která zakončila v červeném teritoriu již 7 dní v řadě. Důvodem může být přesun investorů v rámci bankovního sektoru do titulů, které více reagují na globální dění.
Akcie Avastu se ve středu obchodovaly naposledy s nárokem na mezitímní dividendu za r. 2019 ve výši 0,044 USD (1,03 ) na akcii. I přesto titul zakončil týden beze změny na úrovni 108 .
Z dalších zpráv ještě zmiňme zahájení tendru na prodej rumunských aktiv ČEZu (1,1 % t/t na 520,5 ), kde je termín na podání přihlášek do 25. září a slova ministra zdravotnictví o chystaném návrhu na omezení reklamy na tabákové výrobky a alkohol v elektronických médiích a televizi (akcie Philip Morris ČR: -0,6 % t/t na 13 580 ).

Výhled
Pozornost finančních trhů se bude příští týden točit okolo amerického Fedu, který oznámí výsledek svého dvoudenního zasedání ve středu večer. Fed snížil v červenci poprvé po 10 letech úrokovou sazbu a trhy počítají s tím, že naváže dalším snížením o čtvrt procentního bodu z 2 – 2,25 % na 1,75 – 2 % vzhledem k rizikům z obchodních válek a nízkým inflačním očekáváním. Klíčový však bude komentář šéfa J. Powella k výhledu na další měsíce, kde trh pociťuje nejistotu – investoři nyní hodnotí šance na další snížení sazeb v říjnu na cca 50 %. Příští týden bude rovněž britský Nejvyšší soud rozhodovat o žalobě proti rozhodnutí premiéra Johnsona přerušit zasedání parlamentu před datem brexitu 31.10. Pokud by soud rozhodnutí premiéra posvětil, zvýšil by pravděpodobnost brexitu bez dohody na konci října. Na příští týden jsme opatrní na riziková aktiva, jelikož Fed se podle nás nebude chtít jednoznačně zavázat k dalšímu snižování úrokových sazeb v situaci, kdy se zmírňuje napětí mezi USA a Čínou a americká ekonomika dále vykazuje relativně solidní čísla. Na domácím trhu neočekáváme žádné významné události.
Z makroekonomických čísel týden odstartují čínská data v pondělí: průmyslová výroba (oček. +5,2 % r/r po 4,8 %) a maloobchodní tržby (oček. +7,9 % r/r po 7,6 %) za srpen. V úterý bude zveřejněna průmyslová výroba za srpen v USA (oček. +0,2 % m/m po -0,2 %) a německý index očekávání ZEW za září (oček. -15 b. po -13,5b.). Událostí týdne bude zmíněné zasedání Fedu s rozhodnutím ve středu, kde se čeká snížení základní sazby na 1,75 – 2,0 %.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688