Makroekonomika  |  13.09.2019 15:27:35

Okénko trhu: rozhodnutí ECB o měnovém uvolnění nebylo jednoznačné

Český běžný účet platební bilance se v červenci výrazně propadl, když vykázal schodek v hodnotě téměř 27 mld. . Oproti červnu došlo ke zhoršení bilance zahraničního obchodu. Vývozy zboží poklesly o téměř 15 mld. , dovozy se naopak lehce zvýšily, zároveň nižší přebytek vykázaly i služby. Odliv důchodů z přímých investic byl oproti červnu zhruba stejný. Kumulativně za posledních 12 měsíců se běžný účet drží v přebytku lehce přes 28 mld. . V následujících měsících však vzhledem k utlumené zahraniční poptávce očekáváme oslabování exportní výkonnosti, což bude negativně ovlivňovat celkové saldo. Nicméně vlivem lepších výsledků v první polovině roku budeme náš původní předpoklad o vyrovnané bilanci běžného účtu revidovat směrem nahoru. Více v našem komentáři na: https://bit.ly/2mgGF2B

Podle dnešních komentářů a ohlasů se zdá, že včerejší balíček měnových opatření ECB nebyl na jednání přijat tak jednoznačně, jak na tiskové konferenci včera prezentoval prezident M. Draghi. Členové rady guvernérů z Nizozemí, Německa, Francie, Rakouska a Estonska, tedy převážně ze zemí ekonomického jádra eurozóny (cca polovina produkce a populace) se postavili proti snaze o zavedení dalšího kola kvantitativního uvolňování. K nim se přidali i další odpůrci z řad zástupců ECB, například šéf trhů B. Coeure. Rozkol v klíčových otázkách nastavení měnové politiky může podkopat kredibilitu celé instituce a spustit vlnu kritiky. Již dnes se k tomuto tématu blíže vyjádřil nový rakouský guvernér R.Holzmann, který považuje balíček uvolňujících opatření za chybu a věří, že po nástupu Ch. Lagardeové dojde ke změně. V podobném duchu se vyjádřil i K. Knot guvernér holandské centrální banky. Podle něho jsou opatření neadekvátní ekonomické situaci a velmi pochybuje o jejich efektivitě. Evropská ekonomika se aktuálně nachází na svém potenciálu, mzdy rostou, finanční podmínky pro vlády, firmy i spotřebitele jsou vyhovující a nebrání úvěrování. Na druhé straně vnímá signály, že trhy pociťují nedostatek málo rizikových aktiv. Tato skutečnost může přispět k pokřivení cen aktiv a rizikovějšímu chování investorů. Zároveň zdůraznil, že nevidí ani hrozbu deflace nebo propadnutí celé eurozóny do recese.  

Spotřebitelská poptávka a svižný růst mezd i nadále podporují apetit Američanů utrácet. Srpnové maloobchodní tržby opět překvapily směrem nahoru, když meziměsíčně přidaly 0,4 %. Zároveň byla revizí zlepšena i předchozí hodnota. Výrazně si polepšily prodeje automobilů, stavebních materiálů a sportovního vybavení.  

Včerejší balíček měnových opatření přinesl zvýšenou volatilitu na měnové trhy. Koruna bezprostředně po zasedání posílila k CZK/EUR 25,8, poté oslabila a dnes během dne postupně dohání ztráty. Aktuálně se obchoduje na úrovni EUR/CZK 25,84. Euro proti dolaru pozvolna posiluje.

Autor: Luboš Růžička, analytik
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

30.08.2022Ranní okénko - Inflace v Německu ovlivní rozhodnutí ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
26.02.2021ECB: Měnová politika zůstane i nadále uvolněná Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
19.09.2020Benda (ČNB): uvolnění měnové politiky není třeba Research (Česká spořitelna)
12.09.2019Trh čeká uvolnění měnové politiky ECB Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688