Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  12.09.2019 22:52:10

12. září: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek posílily. Náladu na trhu zlepšil příznivý vývoj v obchodním sporu mezi Spojenými státy a Čínou a nová stimulační opatření představená Evropskou centrální bankou. Po zasedání ECB posílilo euro a na historické maximum vystoupala cena zlata v eurech.

Index Dow stoupl o 0,17 % na 27 182,45 bodu, benchmark S&P 500 vzrostl o 0,29 % na 3 009,57 bodu a index Nasdaq Composite posílil o 0,3 % na 8 194,47 bodu. Index volatility VIX spadl o 2,67 % na 14,22 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o čtyři bazické body na 1,78 %.

V pozitivním pásmu obchodování uzavřely všechny hlavní sektory s výjimkou energetiky (-0,41 %) a zdravotní péče (-0,04 %). Nejvyšší zisk zaznamenalo odvětví základních materiálů, které si polepšilo o necelé procento.

Americký prezident Donald Trump v noci na čtvrtek pochválil Čínu za rozhodnutí zrušit cla na některé americké léky na rakovinu a další zboží. Současně o dva týdny odložil plánované zvýšení cla na zboží z Číny za 250 miliard USD. Většina analytiků se shoduje, že ústupky jsou krokem správným směrem, nevěří však, že způsobí průlom v obchodním jednání.

Investoři přivítali také čtvrteční rozhodnutí ECB. Ta poprvé od roku 2016 snížila depozitní sazbu na nové rekordní minimum a představila nový program nákupu dluhopisů. Slíbila také, že bude v nákupech dluhopisů pokračovat tak dlouho, jak to bude nutné, a ukončí je krátce před tím, než začne zvyšovat základní úrokovou sazbu.

Dařilo se technologickým společnostem, které jsou citlivé na vývoj obchodu. Vysoký růst zaznamenali také výrobci spotřebního zboží. Kvůli horšímu hodnocení od finanční společnosti Wells Fargo naopak oslabily akcie průmyslových firem Deere & Co. (-1,09 %) a Caterpillar (-1,06 %).

Euro smazalo počáteční ztráty vůči dolaru a posílilo. Reagovalo tak na oznámení ECB, která představila nová stimulační opatření, ta však byla mírnější, než trh čekal. Japonský jen pak klesl kvůli zmírnění obchodního napětí mezi USA a Čínou.

V reakci na zasedání Evropské centrální banky rostly také ceny zlata. Během obchodování se zlato vyšplhalo až na 1 523,9 USD za trojskou unci, následně však o část zisků přišlo. Cena zlata v eurech vystoupala až na 1391,43 EUR, což je nové historické maximum.

Další článek: FAAMG: Akcie největších amerických firem jako valuační úlet 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688