ČSÚ (ČSÚ)
Z regionů  |  12.09.2019 14:23:43

12.09.2019 Odhad jihočeské sklizně k 15. 8. – brambor bude méně než loni

 

Podle odhadu výnosů a sklizně k 15. srpnu očekávají jihočeští zemědělci, že oproti loňskému roku dosáhnou lepší výsledky u všech základních druhů obilovin. Podstatně horší sklizeňvýnos však předpokládají u řepkybrambor.

 

Ve srovnání s červnovým odhadem, který se týkal základních obilovin a řepky, jsou výsledky srpnového odhadu u základních obilovin vyšší, u řepky se však ztráta na téměř rekordní loňskou sklizeň ještě prohloubila.

Tab. Odhad sklizně zemědělských plodinJihočeském kraji k 15. 8. 2019

Ve srovnání s uplynulým desetiletím očekávají jihočeští zemědělci u všech druhů základních obilovin nadprůměrné hektarové výnosy. Odhadované výnosy jsou vyšší i ve srovnání s minulým rokem, pouze u ovsa nebude loňský výnos dosažen. Odhadované výnosy řepkybrambor jsou nižší než desetiletý průměr a nižší než při loňské sklizni.

Očekávaná sklizeň jednotlivých plodin je vypočtena na základě osevních ploch a odhadovaných výnosů a vychází z vývoje vegetačních podmínek.

Naše stěžejní obilovina – pšenice ozimá – se letos v kraji sice pěstuje na poněkud menší ploše, ale zásluhou vyššího odhadovaného výnosu se její produkce ve srovnání s loňským rokem očekává téměř o 4 % vyšší. U pšenice jarní se sice také očekává vyšší výnos než loni, ale kvůli úbytku ploch o 10 % se jí sklidí méně než loni. Úhrnem se v kraji navzdory menší ploše (-0,7 %) odhaduje produkce pšenice celkem o 3,6 % vyšší než loni, zásluhou lepšího výnosu.

U ječmene ozimého letos zemědělci v kraji očekávají rekordní hektarový výnos. Proto je i přes úbytek osevních ploch odhadovaná sklizeň téměř o 20 % vyšší než loni. U ječmene jarního je odhadovaný výnos stejný jako při loňské sklizni, ale kvůli menším ploše by sklizeň měla být o 4 % nižší. Celková produkce ječmene se předpokládá o 7 % vyšší a to výhradně zásluhou rekordního výnosu.

Z dalších druhů základních obilovin odhadují Jihočeši druhý nejvyšší výnos v historii kraje u žitatritikale. Díky vynikajícím výnosům a vlivem rozšíření osevních ploch předpokládají oproti loňsku nárůst sklizně žita o 31 % a tritikale o 13 %. U ovsa je odhadován oproti loňsku nižší výnos, ale díky rozšíření ploch by sklizeň měla být meziročně poněkud vyšší.

Celková produkce základních obilovin bude podle srpnového odhadu o 5,5 % vyšší než sklizeň roku 2018, a to hlavně zásluhou vyšších hektarových výnosů.

Graf Odhad sklizně k 15. 8. 2019 a osevní plochy a sklizeň vybraných zemědělských
plodin v letech 2009–2018 za zemědělské podniky Jihočeského kraje

Pro řepku nebyl letošní rok příznivý. Výnos odhadovaný zemědělci v Jihočeském kraji byl podprůměrný a oproti minulému roku výrazně nižší, což společně s úbytkem osevních ploch způsobí propad sklizně o 18 %.

Poprvé byla v letošním roce odhadována sklizeň brambor, kukuřice na zrno, slunečnice na semeno, sóji a kukuřice na zeleno a siláž. Bramborám se již druhým rokem kvůli suchu nedařilo; letos odhadovaný výnos byl ještě horší než loni. To spolu s dalším úbytkem ploch podle odhadu zaviní meziroční pokles sklizně o 8 % na třetí nejnižší sklizeň v historii kraje.

kukuřice na zrno je odhadovaný výnos meziročně o 10 % vyšší. Produkce bude záviset na sklizňové ploše. Odhady počítají produkci z osevní plochy, která je oproti loňské sklizňové ploše poloviční. Proto je odhadovaná sklizeň kukuřice na zrno o víc než polovinu nižší než v minulém roce. Výnos kukuřice na zeleno a siláž se očekává o 7 % vyšší než při loňské sklizni. Produkce odhadovaná z osevní plochy by oproti loňské sklizni měla být větší o 13 %.

Hrachu na zrno, jehož výnos se proti loňsku očekává vyšší, by se podle odhadu mělo kvůli úbytku ploch sklidit v kraji o 3 % méně. U sóji se předpokládá ve srovnání s minulým rokem dvojnásobná produkce zásluhou lepšího výnosu a zejména díky rozšíření ploch. Naproti tomu sklizeň slunečnice se odhaduje téměř o polovinu nižší zejména kvůli výraznému úbytku ploch.

Podobně jako v jižních Čechách očekával zemědělský sektor České republiky při srpnovém odhadu hektarový výnossklizeň základních obilovin celkem i podle jednotlivých druhů s výjimkou ovsa vyšší než loni. Ve všech krajích se v srpnu předpokládala větší sklizeň pšenice, žita a ječmene. U tritikale by sklizeň měla být vyšší ve většině krajů a u ovsa v polovině krajů.

Celorepublikově zemědělci odhadují nižší produkci bramborřepky. Schodek v produkci řepky očekávají všechny kraje. Horší sklizeň brambor proti loňsku odhadovalo 6 krajů ze 14.

Přílohy

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688