Michael Sieg (ThomasLloyd Group)
Okénko investora  |  12.09.2019 11:07:49

Investujte udržitelně. Kdy, když ne teď.

Z důvodu akutních následků změny klimatu je jasné, že je třeba celou situaci přehodnotit. V oblasti spotřeby, dopravy, výroby a využití energie. Stále více lidí uvažuje o investicích, a proto jim padnou do oka udržitelná investiční řešení.

Nejnovější naléhavý apel Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), určený světovému společenství, potvrzuje, že šanci na účinné omezení dopadů změny klimatu udrží při životě jedině okamžitá výstavba a rozšiřování udržitelné infrastruktury.

Je čas jednat.

Scénář, který Mezivládní panel pro změnu klimatu ve svém apelu popisuje, je dramatický. Nezačne-li lidstvo okamžitě a důsledně jednat, bude oteplování Země o 1,5 stupně možno jen stěží udržet. A i kdyby se to podařilo, byly by dopady na světové klima a sociální strukturu beztak ničivé. Podle zprávy IPCC ohledně splnění cíle 1,5 stupně by měly globální emise oxidu uhličitého (CO²) klesnout od roku 2010 do roku 2030 o 45 procent a do roku 2050 by měly dosáhnout nuly. Realita je ještě horší: Rozdíl mezi oteplováním o 1,5 a o 2 stupně, jenž se na první pohled jeví jako bezvýznamný, dopady změny klimatu však ve skutečnosti jen umocňuje: Hladina světových moří stoupne o 10 centimetrů výše, a tudíž přibude dalších 10 milionů lidí, kteří budou vystaveni riziku, že se jejich pole zanesou solí nebo že přijdou v důsledku záplav a bouří o svou úrodu. V případě oteplení o 1,5 stupně bude Severní ledový oceán bez ledu jen jednou za sto let, při oteplení o 2 stupně však pravděpodobně nejméně jednou za desetiletí – a to se všemi negativními následky na stavy ryb, které tvoří obživu stovek milionů lidí. Většina vědců se shoduje na tom, že bez dodatečných aktivit bude svět směřovat dokonce k oteplení o 3 až 4 stupně – a vznikne scénář, který lze jen stěží vyčíslit a který přinese další bídu a v důsledku ní i migrační tlak.

Do roku 2040 bude potřeba 94 bilionů dolarů.

Pro zajištění řádného přechodu na nízkouhlíkovou odolnou globální ekonomiku bude do roku 2040 potřeba investic do globální infrastruktury ve výši 94 bilionů dolarů, odhaduje organizace G20 Global Infrastructure Hub. Částka, která přetěžuje rozpočty zemí tohoto světa. Poptávka je tedy po soukromých investorech, kteří investují do lepší budoucnosti - od velkých institucionálních investorů až po soukromé investory.


Příklad udržitelných investic do infrastruktury v Asii: elektrárna na biomasu San Carlos BioPower na Filipínách od společnosti Thomas Lloyd.

Trh s udržitelnými investicemi roste

Mezitím se stále více investorů zabývá myšlenkou ekologické a sociální propagace světa s pomocí udržitelných investic. Podle průzkumů Global Sustainable Investment Alliance (GSIA) se objem trhu mezi lety 2016 a 2018 zvýšil na pěti největších trzích v Evropě, USA, Japonsku, Kanadě a Austrálii / Novém Zélandu o 34% na více než 30 bilionů dolarů. O to více potěšující pro investory je, že udržitelné investování je prospěšné nejen pro životní prostředí, klima a sociální strukturu naší planety, ale odráží se i v atraktivním zisku. Toto stanovisko potvrzuje i analýza 10 000 fondů, kterou provedla banka Morgan Stanley. Podle této analýzy dosahovaly fondy s „intenzivním zaměřením na trvalou udržitelnost“ lepších výsledků než fondy, které se o myšlenku udržitelnosti zasazují v menší míře. Analýza tak vyvrací rozšířený názor, že je třeba zvažovat mezi pozitivním společenským dopadem a dobrým výnosem. Zpráva organizace Global Impact Investing Network (GIIN) ohledně zisků u private equity a venture kapitálových fondů zároveň dospěla k závěru, že v případě společensky odpovědného investování – tj. udržitelných investic – bylo pravidelně dosahováno průměrných či dokonce nadprůměrných zisků.

T.U.Michael Sieg

Zakladatel společnosti ThomasLloyd, Chairman and CEO ThomasLloyd Group od roku 2003. Byl členem firemní delegace německého ministra zahraničních věcí Guida Westerwelleho v rámci cesty do jihovýchodní Asie v roce 2013.



ThomasLloyd Group

Přední globální investiční a poradenská firma, která se věnuje výhradně odvětví obnovitelných zdrojů energie (OZE), především v jihovýchodní Asii. Společnost sídlí v Londýně a Curychu a v dalších 16 lokalitách v 9 různých zemích Severní Ameriky, Evropy i Asii. Její služby zahrnují získávání kapitálu, fúze a akvizice i zodpovědné financování soukromých a veřejných projektů. Zároveň poskytuje investiční poradenství a správu majetku pro soukromé i institucionální investory.

Více na https://www.thomas-lloyd.com/cs/.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Čt 17:28  Elektromobily již nejsou “in”?! Hrozí Tesle další propad? Petr Lajsek (Purple Trading)
Čt 14:00  Live and Work – Životní styl nové generace Michal Brothánek (AVANT IS)
St   9:19  2024 je rokem voleb, co to znamená pro akcie? Mgr. Timur Barotov (BHS)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688