TNBiz (TN.cz)
Práce  |  11.09.2019 21:32:28

Vinaři bojují s nedostatkem lidí. S brigádníky mají špatné zkušenosti

Na jižní Moravě je v plném proudu vinobraní. Vinaři si však stěžují na nedostatek lidí, kteří by hrozny sklidili. Některá vinařství totiž kvůli metodám pěstování nebo příliš strmým svahům, nemohou ke sklizni používat kombajny. Musí proto najímat brigádníky, kteří jsou prý ale drazí a nespolehliví.

 

Hektary vinic, stovky řádků, tisíce hlav a nespočet bobulí. Podle vinařů je kvalita úrody letos dobrá - co do množství srovnatelná s loňskem, ale díky letošním srážkám očekávají lepší kvalitu.

 

Na svazích u Pavlova se sklízí Sauvignon. Po nedávných deštích má právě teď tu správnou cukernatost, poměr kyselin a dalších látek. Musí se sebrat rychle, než opět zaprší. Chybí ale sběrači. 

"Letošní rok byl na tu pracovní sílu mnohem horší, než předchozí léta, protože dříve jsme měli ještě místní babičky, které bohužel postupně odcházejí, ať už doslova, nebo řeknou, že už prostě nemůžou," řekl vinař Ondřej Veselý. 

"Bereme zahraniční pracovníky, většinou z Ukrajiny, z Moldávie, nebo jsou skupiny na Slovensku, tady v tom příhraničí," řekl vinař Radomír Nepraš. Brigádníci prý ale mají špatnou pracovní morálku a často do práce nepřijdou. Mohou si přitom vydělat někdy i 200 korun za hodinu. 

Vinaři jsou zoufalí a snaží se sehnat sběrače i prostřednictvím sociálních sítí. Přihlásil se pan Kříž, který je v Pavlově na dovolené s rodinou. "Chtěl vyzkoušet," řekl na dotaz TV Nova.

Vinaři doufají, že bude v budoucnu možné udělat celé vinobraní zážitkově. Jen s pomocí přátel, kamarádů a milovníků vína, jako je to běžné v zahraničí. Zatím je ale situace rok od roku horší a majitelé vinic se už teď obávají příští sezóny. "Letos už vím, že to nějak sklidím. Příští rok to asi bude velký problém," dodal Veselý.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688