TNBiz (TN.cz)
11.09.2019 14:23:34

Dorian a Gabrielle udeřily v Evropě. Přinesly vydatný déšť i silný vítr


Ex-hurikán Dorian a bouře Gabrielle už jsou v Evropě. S sebou přinesly vydatné deště i silný vítr o rychlosti 60 km/h. S nepříznivým počasím se momentálně potýká Velká Británie, Irsko a Norsko. Během středy pak začnou srážky přibývat. Bouře ale přináší i letní teploty. Po jejich přechodu bude V Británii až 26 °C. Podobně je na tom i Česká republika. Od středy nás totiž čekají teploty kolem 24 °C.

Předpověď meteorologů se vyplnila. Od Spojených států se ex-hurikán Dorian a ex-tropická bouře Gabrielle přesunuly do Evropy. "Dneska hlásí velkou oblačnost s deštěm a čerstvým větrem o rychlosti kolem 60 km/h ze Skandinávských zemí Norsko," řekla pro TN.cz Dagmar Honsová z Meteopressu.

Vítr o rychlosti 60 km/h je i nad Velkou Británii a zejména v Irsku. Obyvatelé se musejí připravit na deštivý den. "Oblačnost a srážky začnou přibývat během noci na čtvrtek a to opět zejména v Irsku," dodala Honsová.

Podle meteorologů oba tropické systémy přinesou po deštích letní teploty. Ve Velké Británii by se mohly teploty od středy do neděle pohybovat kolem 24 až 26 °C. Obloha bude spíše jasná a slunečná. Objevit by se však mohly i přeháňky, a to o víkendu, uvedl deník Mirror.

Zlepší se také počasí v Česku. Většinou bude na našem území jasno až polojasno, ojediněle se mohou objevit přeháňky nebo déšť. V noci teploty klesnou na 12 až 3 °C, přes den by se měly pohybovat mezi 16 až 24 °C. Podobné počasí nás čeká také v následujícím týdnu, kdy by mohly teploty vyšplhat na 25 °C.


S nepříznivým počasím se potýká od úterý Mallorca i Menorca. Hasiči vyjížděli k desítkám případů, informoval abc.es. Většinou se jednalo o zatopené sklepy, popadané stromy nebo zaplavené ulice. Vítr na některých místech dosahoval až 112 km/h. Silné bouřky podle meteorologů udeří také ve středu a bude je doprovázet opět vydatný déšť.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty