Povede se záchrana nosorožců bílých? Dvě embrya vědci přivedli k životu

TNBiz, 11.9.2019
Ke konci srpna informoval Safari Park Dvůr Králové o záchraně nosorožce bílého severního, kterému hrozí vyhynutí. Nejdříve se jim podařilo oplodnit sedm z deseti vajíček dvou samic Nájin a Fatu. Teď hlásí další průlom. V laboratoři vědci vytvořili dvě životaschopná embrya.

Nosorožce bílého severního v posledních letech lovili pytláci kvůli rohovině. Na světě už jsou jen dvě samice Nájin a Fatu, které žijí v rezervaci Ol Pejeta v Keni. Vědci se několik let snažili tento druh zachránit. A vypadá to, že se jejich snaha vyplatí. Nejdříve odebrali vajíčka samic, která následně oplodnili zmrazeným spermatem uhynulých samců, Suniho a Saúta.

Ve středu informoval Safari Park Dvůr Králové, že z vajíček v laboratoři Avantea v italské Kremoně vědci vytvořili dvě životaschopná embrya. Ta budou zmrazena a poté je vloží do náhradní matky. Embrya donosí samice nosorožce bílého jižního.

"Kromě samotného faktu, že jsme součástí jediného týmu na světě, kterému se podařilo odebrat a in vitro oplodnit vajíčko nosorožce, je zde ještě jeden důležitý moment. Vzniklo embryo, byť zatím uložené v kryobance, fakticky vyhynulého druhu. Jsme svědky unikátního projektu, který může zvrátit osud a zachránit ne ohrožený, ale vyhynulý druh," řekl Přemysl Rabas, ředitel Safari Parku Dvůr Králové.

V laboratoři vytvořili dvě životaschopná embrya

Na celém procesu se podílel právě Safari Park odkud Nájin a Fatu pocházejí. Dále také rezervace Ol Pejeta, Liebnizův institut pro výzkum divokých a zoo zvířat v Berlíně, vládní organizace Kenya Wildlife Service a společnost Avantea.

Vývoj oplozeného vajíčka samice Fatu

"Na tento okamžik jsme čekali několik let," říká profesor Thomas Hildebrandt z IZW Berlín. "Je za ním hodně tvrdé práce celého týmu, velmi náročný výzkum, vývoj speciálních nástrojů a jejich zkoušení v praxi a najednou je to tady - máme první embryo severního bílého nosorožce," radoval se profesor Thomas Hildebrandt z Liebnizova institutu.


Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy