Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  11.09.2019 11:52:48

Viceguvernér ČNB Mora: Sazby ČNB se během 12 měsíců asi nehnou


Úrokové sazby České národní banky (ČNB) by měly zůstat v průběhu příštích 12 měsíců na nezměněné úrovni, aby udržely pod kontrolou domácí inflační tlaky, třebaže se přední centrální banky světa nyní přiklánějí k uvolňování měnové politiky, řekl v rozhovoru s Reuters viceguvernér ČNB Marek Mora.

Česká ekonomika si drží solidní tempo růstu při nízké nezaměstnanosti a rychle rostoucích mzdách, které podporují domácí spotřebu a posledního půldruhého roku vynášejí inflaci nad střed cílového pásma ČNB. Současně však čelí zpomalování růstu u klíčových obchodních partnerů, zejména Německa, které balancuje na pokraji recese.

Evropská centrální banka (ECB) i americký Fed mezitím přistupují k uvolňování měnových podmínek, aby tak reagovaly na sílící rizika pramenící z napětí ve světovém obchodě. V reakci na tuto externí situaci ČNB v květnu přerušila cyklus utahování úrokových sazeb, kdy naposledy zvedla svou dvoutýdenní repo sazbu na současných 2,00 %.

Centrální banka v minulých prognózách počítala s rychlejším utahováním měnové politiky vzhledem k vysokému tempu růstu ekonomiky, bankovní rada však vzala v úvahu ochlazování v zahraničí. V rozhovoru pro agenturu Reuters, který se uskutečnil v úterý v sídle ČNB, Mora řekl, že uvolnění měnové politiky ECB by bylo pro českou ekonomiku protiinflačním faktorem, ale že v tuto chvíli je lepší zaujmout k sazbám ČNB vyčkávací postoj.

"Pro mě to v tuto chvíli znamená víceméně čekat," řekl viceguvernér. "Já sám za sebe tu trajektorii, jak ji tam teď máme zhruba implikovanou, můžeme to nazvat jako přibližnou stabilitu sazeb, tak já sám za sebe bych to v horizontu jednoho roku tak viděl."

Trhy přitom započítávají jedno snížení sazeb do poloviny roku 2020.

Rada guvernérů ECB by na měnovém zasedání tento čtvrtek měla podle průzkumu Reuters rozhodnout o snížení depozitní sazby a oznámit opětovné spuštění programu nákupů aktiv - ani ne rok poté, co jej ukončila a vydala výhled na zvýšení sazeb.

Mora řekl, že je obtížné předvídat, do jaké míry ECB svou politiku povolí, ale že odhaduje jen "mírné" uvolnění.

Podle některých analytiků by uvolnění měnové politiky ECB mělo dodat vzpruhu koruně. Česká měna od začátku července oslabila k euru o 1,7% s tím, jak se investoři vyhýbají riziku v globálních obavách z eskalující obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou a z hrozby divokého brexitu.

Slabý kurz koruny neodpovídá předpokladům centrální banky v jejím ekonomickém výhledu, který pro třetí čtvrtletí počítal s průměrným kurzem 25,40 za euro. Koruna se místo toho ve třetím kvartále zatím obchodovala průměrně na 25,675.

"To je samozřejmě další součást proinflačního faktoru, slabší kurz než jsme předpokládali," řekl Mora.

Viceguvernér také řekl, že bankovní rada se do konce roku zřejmě vrátí k debatě o obnovení programu prodeje výnosů z devizových rezerv, které prudce narostly během intervenčního režimu v letech 20132017. Takový program by ovšem neměl mít vliv na kurz koruny.

"Zásada číslo jedna je, že nechceme těmito operacemi ovlivňovat devizový kurz. Budeme se snažit to dělat maximálně neutrálně, nebudeme chtít prodeji či nákupy někam tlačit kurz."

Česká ekonomika se drží na růstové trajektorii od roku 2014, loni expandovala o 2,9 %. Prognóza ČNB počítá pro letošní rok se zpomalením na 2,6 %, v roce 2020 pak opět s oživením růstu na 2,9 %.

"I kdyby došlo k nějakému globálnímu zpomalení nebo dokonce k recesi, tak může dojít ke zpomalení u nás, ale nemusí to být recese a už vůbec bych nechtěl používat slovo krize," řekl Mora.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 15:21  Americký průmysl stagnuje ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út 14:00  Měsíční zpráva o hospodaření územních rozpočtů - únor 2024 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688