Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Ze světa  |  10.09.2019 15:20:09

Portfolio pro Jourovou je zklamáním, na ekonomická portfolia Česko opět nedosáhlo


Nejdůležitějším třemi portfolii v nadcházející Evropské komisi vedené Ursulou von der Leyenovou budou portfolia rozpočtu, obchodu a ekonomiky.

Portfolio rozpočtu bude důležité z toho důvodu, že v roce 2020 je třeba dojednat nový víceletý finanční rámec, v jehož rámci budou čerpány prostředky z fondů EU prakticky až do konce dvacátých let. Portfolio obchodu je podstatné z toho důvodu, že nastupující eurokomise bude muset vyjednat obchodní vztah se Spojeným královstvím, ať už brexit proběhne jakýmkoli způsobem. Navíc stále hrozí celní válka se Spojenými státy, přičemž klíčové slovo v případných jednáních bude mít pochopitelně eurokomisař zodpovědný za portfolio obchodu. A konečně portfolio ekonomické je důležité z toho důvodu, že eurozóna opět hospodářsky povážlivě zpomaluje, a bude tedy zřejmě třeba provádět kroky potřebné k jejímu ekonomickému oživení, které jsou tedy ze samé povahy věci důležité pro celý další rozvoj Evropské unie.

Portfolio rozpočtu získal rakouský kandidát Johannes Hahn, za obchod bude zodpovídat irský kandidát Phil Hogan a konečně za ekonomiku Ital Paolo Gentiloni.

Klíčové budou také role výkonných vicepředsedů, kteří převezmou zaštiťující roli nad klíčovými oblastmi působení nové eurokomise, jimiž je oblast environmentální, digitální a oblast ekonomické a sociální soudržnosti.

V tomto kontextu je třeba konstatovat, že Věra Jourová získala poměrně slabé portfolio. Částečnou útěchou může být to, že obsadila post vicepředsedkyně. Jde ovšem jen o útěchu vskutku částečnou. Vicepředsednický post negarantuje žádné zásadní pravomoci nad rámec těch, jimiž disponuje řadový eurokomisař. Hierarchicky i vlivem je viceprezidentský post podřízen pozici výkonného vicepředsedy.

Jourová nedosáhla na žádné z ekonomických portfolii. Tedy kromě tech již jmenovaných nemá ani portfolio vnitřního trhu či portfolio pro oblast práce, ani portfolia s výrazným ekonomickým přesahem, jako je portfolio energetické, zemědělské či dopravní. Vzhledem k tomu, že deklarovaným cílem české vlády bylo získání právě ekonomického portfolia, jedná se o neúspěch českých vyjednávačů. Získání ekonomického portfolia – i pokud by k němu nenáležel vicepředsednický post – by bylo objektivně úspěchem, což se o získání portfolia evropských hodnot a transparentnosti říci nedá, byť je „oslazeno“ viceprezidentským křeslem.

Dokonce není vůbec zřejmé, zda si Jourová reálně vůbec polepšila v porovnání se svým portfoliem v končící eurokomisi vedené Jeanem-Claudeem Junckerem, kde je zodpovědná za spravedlnost a ochranu spotřebitele. 

Lukáš Kovanda, Ph.D.

Hlavní ekonom, CZECH FUND
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688