Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  10.09.2019 14:28:13

Nezapomínat na nemožné akciové trilema


Termín nemožná trojice, či trilema, je znám spíše z makroekonomie. Poukazuje na to, že daná země nemůže provozovat nezávislou monetární politiku, mít pevný kurz a zároveň volný tok kapitálu. Pokud si totiž bude sama stanovovat politiku a do země a z ní poteče volně kapitál, kurz se musí hýbat. Pokud se hýbat nemá, musí být politika nastavena podle politiky příslušné zahraniční země, nebo musí být zabráněno kapitálu, aby s kurzem na základě rozdílných sazeb pohnul. Při pohledu na jeden článek na CNBC uvažuji o tom, že bychom podobně mohli hovořit o nemožné akciové trojici.

CNBC píše konkrétně o tom, že technologické společnosti v minulosti nevyplácely moc dividend, protože „to by signalizovalo, že nemají dost investičních příležitostí“. Credit Suisse ovšem poukazuje na to, že sektor v posledních deseti letech zvednul dividendovou výplatu o 17 % na 88 miliard dolarů. A banka dodává, že investoři mohou nyní právě v tomto sektoru najít jak vysoké dividendové výnosy, tak vysoký růst dividend. Následující tabulka ukazuje, které tituly by z této perspektivy měly být nejatraktivnější, včetně jejich dividendového výnosu, pětiletého růstu a růstu udržitelného.



Proč jsem na začátku hovořil o onom nemožném akciovém trojúhelníku? Protože v souvislosti s uvedeným je dobré mít na paměti, čím je vlastně dán vysoký dividendový výnos. Může to znít jako trivialita, ale nejsou to vysoké dividendytechnologie mohou navyšovat dividendy zmíněným i vyšším tempem, ale stále by tu výnosy nemusely být vysoko. K tomu dojde jen pohybem ceny relativně k dividendám. K růstu výnosů (poklesu cen relativně k dividendám) pak dochází ze dvou důvodů: Akcie se vyznačuje utlumeným růstovým výhledem a/nebo vysokým rizikem. Jinak řečeno, u málo rizikových a rychle rostoucích firem vysoký dividendový výnos nikdy nenajdeme. Tedy vlastně najít můžeme, ale šlo by o jednoznačně podhodnocenou akcii.

Jak tedy skloubit názor Credit Suisse s tím mým (což vlastně ani není názor, ale konstatování jakéhosi přírodního zákona efektivního trhu)? V první řadě mohou mít rychle rostoucí technologické společnosti vysoký dividendový výnos právě z důvodu vysokého rizika. To můžeme lehce otestovat: Microsoft má betu ve výši 1,22, Apple 1,24, Intel 0,9, Oracle 1,18, AM 1,66, Xilinx 1,27. Podle tohoto ukazatele systematického rizika jde tedy vesměs o rizikové až hodně rizikové akcie a mezi akciovým trilematem a tvrzením Credit Suisse tedy rozpor není. Druhou hlavní alternativou by bylo popsané neefektivní ocenění titulů, ale všimněme si, že popsané výnosy nejsou zase v celkovém kontextu trhu tak výjimečné.

K tomu, co říká banka, by jen bylo dobré dodat, že tu je cena, kterou investoři za lákavou kombinaci vysokého dividendového růstu a výnosu platí. Tou není nic jiného než vyšší riziko. Cena to je netradiční, protože k jejímu zaplacení nemusí nikdy dojít (riziko nezabolí, protože se nepromění ve ztráty), nebo také zabolí. Nicméně „dividendové technologie“ jsou úplně jiný akciový druh, než třeba málorizikové utility. U nich také nalezneme vyšší dividendové výnosy (mnohdy výrazně vyšší, než ty uvedené v tabulce). Zde jsou tyto výnosy zase odrazem utlumeného růstového výhledu. Tedy i zde trilema pevně drží

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688