TNBiz (TN.cz)
10.09.2019 08:47:17

Výhled počasí v Evropě: K Evropě se blíží ex-hurikány Dorian a Gabrielle. Jak ovlivní počasí v Česku?

Hurikán Dorian, který se přehnal přes Bahamy nebo Severní Karolínu, připravil o život nejméně 44 lidí. Počet se však může podle bahamského ministra zdravotnictví ještě zvýšit. Nyní se Dorian přesouvá na Velkou Británii a Skandinávii, kam by měl dorazit v úterý. Britové se ale musí připravit i na bouři Gabrielle. Tu bude doprovázet silný vítr o rychlosti 100 km/h a vydatný déšť. Do Česka však bouře od středy přinese oteplení, více v článku Hezčí počasí: po deštích přichází babí léto.

Záchranáři stále nacházejí další oběti ničivého hurikánu Dorian. Podle vlády se počet zvýšil už na 44 lidí, ale nemusí být konečný. Pohřešuje se přes tisíc obyvatel. "Situace je tady docela zlá," popsala pro NBC News studentka ze severního ostrova Grand Bahama. Kolem 250 lidí přišlo o své domovy a muselo se přesunout do hlavního města Nassau. Tam jim vláda poskytne přístřeší.

Dorian se momentálně přesouvá na Velkou Británii a Skandinávii. "Nad Atlantikem jsou pozorovány dva tropické systémy. Oba uprostřed týdne doputují do Evropy. Hurikán Dorian se ve středních zeměpisných šířkách dostává do západního proudění a bude postupovat na východ – po přechodu jižně od Grónska se v úterý večer dostane k Britským ostrovům a ke Skandinávskému poloostrovu," vysvětlila pro TN.cz Dagmar Honsová z Meteopressu.

V patách je mu ex-tropická bouře Gabrielle. Ta se dostane k Velké Británii a Faerským ostrovům. "Ke starému kontinentu dorazí oba tropické systémy v podobě hluboké tlakové níže – tedy intenzivní cyklony, které přináší oblačné, na srážky bohaté počasí a silný vítr. Silněji se projeví bouře Gabrielle, která přinese ve středu a ve čtvrtek nad Velkou Británii čerstvý až silný vítr o síle i přes 100 km/h," doplnila Honsová.

Ve Skandinávii se objeví přeháňky, déšť a vítr o rychlosti 55 km/h, přechodně může dosáhnout až 70 km/h. Do střední Evropy naopak tlaková níže Gabrielle přinese teplý vzduch a můžeme se těšit opět na vyšší teploty.

"Už v úterý se nejvyšší odpolední teploty při slunečné obloze zastaví až na 20 °C, ve středu bude v maximech 23 °C a ve čtvrtek a v pátek dokonce ještě naměříme letní teploty tj. kolem 25 °C. V sousedním Německu budou nejvyšší odpolední teploty stoupat až k 28 °C," dodala Honsová.

Počasí 12.9.2019
 

Do Evropy se Dorian dostane už jen v podobě ex-hurikánu. Vyčerpá totiž veškerou energii a začne postupně slábnout. Stane se z něho běžná tlaková níže. Ex-hurikány Evropu ale potrápily už několikrát.

"Počasí u nás například ovlivnil ex-hurikán Helene – v září 2018, Maria a Lee v říjnu 2017 nebo v září 2011 ex-hurikán Katia. Vloni se ve Středomoří zformovala tlaková níže, která v některých znacích připomínala hurikán, tj. vytvořilo se v ní oko s minimem oblačnosti. Jednalo se o poměrně vzácný jev – který nazýváme medikánem," vysvětlila Honsová.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty