Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.09.2019 07:27:18

Hezčí počasí: po deštích přichází babí léto


 

Víkend byl ve znamení velké oblačnosti a prakticky na celém území republiky zapršelo, na pár místech i vydatně. Cenná voda. Zataženo s deštěm také ovlivnilo teploty, které byly kolem 15 °C. Od úterý se počasí vybere a bude příjemné babí léto. Odpolední teploty půjdou přes 20 °C, ráno musíme počítat s chladnem a mlhami. Pokud si chcete prodloužit léto, ve Středomoří bude dostatečně teplo až do začátku října. Teplota moří je kolem 26 °C. Střední Evropa je prozatím pod vlivem severozápadního proudění, které je chladnější. Kolem 16. září se můžeme dočkat teplého proudění od jihu. Zlepšení počasí bude patřit tlakové výši, která bude silná a stabilní. Srážky proto v dalších dnech už kromě výjimek nepřijdou.  

Počasí v týdnu

úterý bude polojasno, na východě ještě i oblačno. Právě tam místy přeháňky, jinde už jenom výjimečně. Teploty 16 až 20 °C. Ve středu bude polojasno až oblačno, ojediněle déšť. Teploty 18 až 22 °C. Ve čtvrtek bude oblačno až polojasno, jen ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24 °C.

Počasí 13.9.2019
 

Počasí o víkendu 

Od pátku bude nadále polojasno až oblačno, ojediněle déšť. Teploty 20 až 24 °C, při zvětšené oblačnosti nebo ojedinělých srážkách méně. Rána budou chladnější, díky vlhkosti a zvětšené oblačnosti ale zatím přízemní mrazíky nehrozí. Počasí bude klidné bez extrémů.

Vydatné srážky o víkendu zvedly hladiny řek zejména na východě země. Vsetínská Bečva se ocitla po sérii srážek na druhém stupni povodňové aktivity. Nejčastěji v Česku napršelo mezi 20 a 50 mm vody za uplynulý víkend. Na východě republiky se ale úhrny blížily až k 70 mm v Beskydech.

Vláha bude svědčit houbám. Povrchové sucho v Česku prakticky mizí kromě regionu od Mladé Boleslavi ke Krkonoším. Podzemní vody jsou na tom bohužel zle. Stejně tak stav jehličnanů. Lesy ČR vyhlásily na 19. října den sázení stromů. Pomoci může kdokoliv. Více informací: https://www.sazimelesynovegenerace.cz/den-za-obnovu-lesa/.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty