TNBiz (TN.cz)
Investice  |  09.09.2019 19:31:03

Zdravotnictví hrozí kolaps, tvrdí ČSSD a chce jednat. Babiš: Vtip, či drzost.

Zástupci hnutí ANO a ČSSD se v pondělí schází na jednání koaliční rady. ČSSD avizovala, že na ní chce otevřít téma financování zdravotnictví. Podle sociální demokracie je ohrožena kvalita péče. To premiér Andrej Babiš na tiskové konferenci po jednání vlády důrazně odmítl. ČSSD vyčetl, jak bylo zdravotnictví vedené za sociálnědemokratických ministrů.

HROZÍ NEMOCNICÍM OPRAVDU KOLAPS? (Prima TV)

"Téma zdravotnictví považuji ze strany sociální demokracie buď za vtip, nebo dokonce za drzost," řekl Babiš. Uvedl, že ještě jako ministr financí se svým tehdejším náměstkem, dnes ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem, poslal tehdejšímu ministrovi Svatoplukovi Němečkovi (ČSSD) 26 dopisů, co má ve zdravotnictví dělat.

Babiš uvedl, že Němečka a další nazývá "Šnajdroidi", podle bývalého 1. náměstka ministra zdravotnictví a poslance ODS Marka Šnajdra. Na zdravotní péči půjde podle Babiše v příštím roce 335 miliard, nejvíce v historii.

"Pokud to chce sociální demokracie projednávat, tak se na to těšíme a připomeneme jim, co jejich zástupce jako ministr dělal, a moc toho neudělal," dodal Babiš s tím, že do zdravotnictví půjde příští rok rekordně peněz, výrazně také rostou platy zdravotních sester i lékařů, u nichž by se měly dostat podle Českého statistického úřadu už na 2,5násobek průměrné mzdy.

ČSSD prohlásila, že kvůli podfinancování zdravotnictví je ohrožena kvalita péče. Strana dokonce varovala, že některé nemocnice jsou těsně před kolapsem, na účtech zdravotních pojišťoven jsou přitom miliardy, které se dají na navýšení prostředků ve zdravotnictví využít.

“Analýzy ukazují prudký propad v hospodaření, i když se ministr zdravotnictví tváří, že je vše v pořádku. Není. Některé nemocnice, velké i regionální, jsou před kolapsem. Na účtech zdravotních pojišťoven přitom leží 55 miliard, které se dají využít. Ministerstvo zdravotnictví by mělo hájit zájmy pacientů, ne zdravotních pojišťoven,” říká předseda strany Jan Hamáček.

Kromě katastrofálního podfinancování podle ČSSD ve zdravotnictví chybí odborný personál, a ti, kteří v českých nemocnicích zůstali, jsou přepracovaní z nekonečných přesčasů.

"Všichni vidíme, jaká je personální situace v nemocnicích. Na odborná vyšetření se čeká půl rokurok, což může být někdy pozdě. Lékaři a nemocnice se brání, že nemají peníze od pojišťoven. To je porušení garantované zdravotní péče, ministerstvo zdravotnictví by mělo více kontrolovat pojišťovny, ale nedělá to,” upozornila Lenka Teska Arnoštová, expertka ČSSD na zdravotnictví.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688