Jan Lener (BrokerConsulting)
Finanční rady  |  09.09.2019 11:57:13

Věří Češi spíše sázení, nebo investování?

1,4 miliardy korun, tolik vyhrál český sázkař v loterii Eurojackpot v červnu letošního roku. Pravděpodobnost takové výhry je 1:69 919 080. Šance na výhru je dokonce nižší, než že zemřete po zásahu bleskem. Přesto pokud se Čechů zeptáte, zda oni nebo někdo z jejich blízkých vyhrají v loterii, tak jsou spíše optimisté. Z našeho průzkumu totiž vyplývá, že přes 43 % lidí v pravděpodobnost výhry v loterii věří.

Jenže možnost získat hlavní výhru v loterii je vysoce nepravděpodobná, to spíše zraníte nebo se zemřete při obyčejné cestě do práce. Alespoň podle statistiky ze západních zemí. Ta ukazuje, že máte větší šanci například zahynout při srážce vlaků (pravděpodobnost 1:500 000), nebo že vás usmrtí zásah blesku (1:20 000 000). A vysoká je zejména možnost úrazu při silničním provozu (1:8000). Přesto třeba 28,8 % respondentů věří spíše ve výhru v loterii než ve sražení bleskem (graf 1).


  „V loňském roce Češi prosázeli téměř 250 miliard korun, což je vyšší částka než celkový objem finančních prostředků poskytnutých v roce 2018 na úvěry na bydlení (210 miliard korun). Svědčí to o tom, že sen o náhlém zbohatnutí si nechává zdát značná část české populace. Šance, že se opravdu stanou milionáři pomocí sázení, je opravdu mizivá. Přitom existuje daleko spolehlivější a lety prověřený způsob, jak se stát milionářem a to je pomocí investování,“ komentuje Martin Novák, hlavní analytik Broker Consulting, a dodává: „Pravidelný vášnivý sázkař totiž holduje svému hobby často desítky let. Občas vyhraje nějakou menší částku v řádu stokorun či jednotek tisíc, ale ta mu nepokryje ani náklady, za to mu dá naději, že hlavní výhra už se blíží. Jen tak mimochodem, vsazení plného tiketu na dva tahy stojí 1760 korun měsíčně.“

Tomu, že při pravidelném sázení vyhraje větší částku, věří každý jedenáctý Čech (9,1 %, graf 2). Přitom během jednoho roku při plném vsazení obou tahů prosází 21 120 korun, za dvanáct let už je to něco málo přes čtvrt milionu korun. Přitom při pravidelném odkládání stejné částky na spořicí účet s úrokem 1,5 % p. a., sázkař zhruba stejnou částku naspoří během 11 let. A to s naprostou jistotou, bez spoléhání se na vrtkavou štěstěnu výhry.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 „Pokud sázkař sazí desítky let, tak se ztráta samozřejmě prohlubuje. Přitom kdyby nespoléhal na náhodu, ale na základní finanční či investiční produkty, stane se milionářem skoro určitě. Bohužel investicím podle průzkumu věří jen každý druhý Čech. Kdyby ale takový sázkař místo pravidelného sázení stejnou částku pravidelně investoval, tak i při investování do konzervativnějšího, dobře diverzifikovaného portfolia s výnosem okolo 4 % p. a., bude mít první milion již po 27 letech,“ vysvětluje Novák.

Jenže spočítat možný výnos umí málokdo. To potvrzuje i průzkum, kde Češi správně na otázku, kolik jim vynese pravidelná investice 1760 korun na 30 let s možným zhodnocením 4 procenta ročně, odpověděli správně jen v 17 procentech případů (graf 3).

„Uvedený příklad dokazuje, že milionářem může být v podstatě každý. Stačí jen pravidelnost, dlouhodobost a trpělivost. A tu sázkaři mají, vždyť pravidelně tah od tahu doufají, že teď už se štěstí usměje právě na ně,“ uzavírá Martin Novák z Broker Consulting.

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

*Průzkum společnosti Broker Consulting realizovaný přes aplikaci Instant Research od Ipsos v červenci 2019, na reprezentativním vzorku ve věku 18 až 65 let, N=1050.

 

 

 

 

Jan Lener

Jan Lener

Ředitel komunikace Broker Consulting. Do Broker Consulting přišel téměř přesně před deseti lety do oddělní komunikace a PR. Od roku 2013 se věnoval také Projektu Reality v Broker Consulting. Ve finančně-poradenskému byznysu působí již od roku 2003, první zkušenosti sbíral jako poradce. V případě, že vás zaujal koncept OK POINT, o němž Jan Lener píše, kontaktujte pro více informací Lenku Slepičkovou na mailu lenka.slepickova@bcas.cz, nebo na telefonu +420 731 537 402.

Broker Consulting

Broker Consulting je jednou z největších poradenských společností na českém a slovenském trhu v oblasti financí a realit. Od roku 1998 získala důvěru více než 640 000 klientů. Poskytuje také služby přes 4 000 firmám. Služby společnosti Broker Consulting poskytuje přibližně 1 500 finančních konzultantů ve více než 100 klientských centrech a kancelářích. Společnost přinesla na český a slovenský trh řadu inovací. Jednalo se například o investice do otevřených podílových fondů se zamykáním zisků nebo unikátní produkty životního dopojištění, které umožňují pojistit smrt a invaliditu za zlomek obvyklých cen. Broker Consulting rovněž ve spolupráci s mBank vytváří síť franšízových poboček pod názvem OK POINT, kterých je aktuálně otevřeno 44. Více na www.bcas.cz a na www.okpointy.cz. Navštivte také náš Facebook a LinkedIN Broker Consulting a Facebook a LinkedIn OK POINTů.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt 10:57  Povolené přečerpání, nebo kreditní karta? Po čem sáhnout? Iva Grácová (Bezvafinance)
Čt   8:00  Domácnost za poloviční náklady. Přejděte na smart home Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Penzijní připojištění se mění, pro koho je výhodné Petr Holub (MojeNebankovka)
Út 13:15  Rozšiřujeme nabídku ETF: AI, Indie, obrana a další Marek Pokorný (Portu)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688