Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  09.09.2019 09:09:25

ECB výrazně uvolní měnovou politiku (Týdenní zpráva z finančního trhu)

ECB tento čtvrtek dodá očekávaný měnový impuls. My počítáme s razantním opatřením v podobě snížení depozitní sazby o 20 bb na -0,60 %, zavedení tieringu, aby záporné sazby tak negativně nedopadly na bankovní sektor a neohrožovaly finanční stabilitu. A opětovné spuštění programu odkupu aktiv ve výši 40 mld. EUR měsíčně. Ve srovnání s tržním konsensem tak očekávejme agresivnější uvolnění měnové politiky, které by se na trzích mělo projevit snížením rizikové averze.

Evropský průmysl tíží zejména situace v Německu

Zajímavější ekonomická dat přijdou až ve druhé polovině týdne. Evropský průmysl zřejmě nevstoupil do letošní druhé poloviny roku pravou nohou, a to primárně kvůli pokračující recesiněmeckém průmyslovém sektoru. Zatím se ale nezdá, že by se německé potíže přenášely na producenty v dalších zemích eurozóny. Ze Spojených států se dočkáme mírného zrychlení inflace; ta půjde kvůli zavádění ochranářských opatření ve zbytku roku dále nahoru. Nicméně maloobchodní tržby, které byly na jaře i v prvních letních měsících nečekaně silné, již v srpnu odhalí svou zranitelnost. I tak ale na zasedání FOMC 18. září v souladu s trhem předpokládáme snížení úrokových sazeb o 25bb. Někteří hráči na trhu ale spekulují na razantnější snížení o 50 bb.

Tuzemská inflace klesá velmi pomalu

Inflace v ČR stále zůstává nad cílem i prognózou ČNB a prozatím nejeví přílišnou ochotu zpomalovat. Námi očekávaných 2,8 % y/y se bude nacházet 20 bb nad předpokladem ČNB.

Zaostřeno na dnešek

Temné vyhlídky německého zahraničního obchodu

Červencové statistiky německého zahraničního obchodu budou poznamenány pokračující recesíprůmyslovém sektoru našich západoevropských sousedů. Na vývozní aktivitě se samozřejmě negativně projevují nejistoty kolem brexitu, problémy jsou samozřejmě patrné i na exportech směrem do Číny, významné potíže začínají být patrné i v obchodní výměně s Tureckem. Data potvrdí platnost našich očekávání, že se Německo během Q2-Q3 19 dostalo do technické recese.

Slabší report z amerického trhu práce dolaru příliš neublížil

Páteční kurzový vývoj na trhu euradolarem nic nezměnil na faktu, že minulý týden patřil euru. A to navzdory tomu, že páteční ranní čísla z německého průmyslu potvrdila, že více než rok trvající recese v tomto sektoru pokračuje.  V odpoledních hodinách euro dočasně podpořila relativně slabší dataamerického trhu práce. Relativně proto, že zklamal primárně počet nově vytvořených pracovních míst. Míra nezaměstnanosti v souladu s očekáváním stagnovala, hodinové výdělky dokonce rostly ve srovnání s tržním konsensem rychleji. Jak ukázal minulý týden, primárním kurzotvorným faktorem zůstává v současné době geopolitika a rizikový apetit investorů na trhu.

Nezaměstnanost v Česku zůstává extrémně nízká

Podíl nezaměstnaných měřený MPSV se v srpnu velmi pravděpodobně nezměnil a setrval poblíž 2,7 %. Je pravděpodobné, že poblíž této úrovně se bude nezaměstnanost nacházet i v nejbližších měsících.

Koruna zakončila minulý týden stabilní

Závěr minulého týdne byl na tuzemském devizovém trhu nezajímavý. Koruna se vůči euru držela stabilní těsně pod hladinou 25,85 CZK/EUR. Páteční seance tak nic nezměnila na celotýdenním úspěšném tažení české měny, když si připsala téměř půl procenta. Ještě před týdnem se kurz hrozivě blížil hladině 26,0 CZK/EUR.

Vývoj na koruně v uplynulém týdnu můžeme charakterizovat jako korekci předchozích ztrát po opadnutí rizikové averze investorů na globálních trzích. Obdobný pohyb totiž zaznamenaly i polský zlotý a maďarský forint. Investoři ocenili dobré zprávy z klíčových front – obchodní války a brexitu. Po eskalaci obchodního napětí a zavádění nových cel mezi Spojenými státy a Čínou dává naději ochota obou stran se počátkem října setkat. Ve Velké Británii došlo k zásadnímu obratu, zatímco ještě před týdnem držel otěže pevně v rukou Boris Johnson, nyní se situace obrátila a pravděpodobnost odchodu UK z EU bez dohody poklesla. I tak ale zůstává významná.

Domácí makroekonomická data rozhodně nezklamala. Minulý týden přinesl červencová data z reálné ekonomiky. Vstup do druhé polovinu roku se vydařil. Nutno ale podotknout, že letní prázdninové měsíce je třeba posuzovat kvůli z roku na rok měnícím se dovoleným jako jeden celek. O co lepší byl červenec, o to horší může být srpen. Každopádně ve světle pokračující receseněmeckém průmyslu se zatím ten náš drží. Podrobnější komentář k v pátek publikovaným červencovým datům z průmyslu, stavebnictví a zahraničním obchodě naleznete zde http://bit.ly/2kwmSLS.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688