Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  08.09.2019 10:08:09

Pražská burza v týdnu opět oslabila, odkup akcií O2 pokračoval

  • nízká likvidita pokračuje i po prázdninách – v pondělí vyměnily majitele akcie ČEZ jen za 38 mil. (letos třetí nejnižší objem)
  • akcionářská struktura softwarové firmy Avast doznává před dividendou dalších změn
  • akcie O2 přerušily 4 týdenní ztrátovou šňůru, odkup vlastních akcií pokračuje
  • rakouské tituly jako na houpačce – v předcházejícím týdnu nejztrátovější, tentokrát naopak nejziskovější

Úvodní zářijový týden byl na pražské burze značně volatilní. Index PX se hned v pondělí pokoušel přibližovat hranici 1 045 bodů a prakticky tak vymazat ztráty z předchozího týdne. Ve středu se však již nacházel i pod úrovní 1 025 bodů. Nakonec v pátek zakončil na 1 032 bodech a oslabil tak druhý týden v řadě. Tentokrát o méně výrazného půl procenta. Ve srovnání třeba s Wall Street či se sousedním Německem se každopádně nasměroval opačně.

O zmiňovanou volatilitu se zasloužila většina hlavních emisí včetně akcií KB. Ty se navíc staly hlavním negativním hybatelem, když po růstu až k technické hranici 850 , se následně odrazily zpět níže.

Druhým nejztrátovějším titulem se nakonec staly v týdnu akcie Avast. Ty se po nečekaném zrychleném prodeji více než 12 % akcií ze strany společnosti Sybil Holdings, která tak ze softwarové firmy již plně vycouvala, propadly až na 105 . Pokoušely se však ze ztrát výrazně dostávat, když se následně obchodovaly i nad hranicí 110 . V dohledu mají další část letošní dividendy, resp. naposledy ve středu se budou obchodovat s nárokem na požitek 0,044 USD (cca 1 ).

Bronz patří akciím CETV, které sestupovaly z předchozích téměř 6letých maxim. Ve čtvrtek propadly až na 104 , kde se naposledy nacházely před měsícem.

 

Svou vahou však více negativně na index působily akcie ČEZ. Rovněž volatilní, když pokusy o růst zřejmě brzdily stagnující ceny elektřiny, resp. na více než 2měsíční minima klesající ceny emisních povolenek. K firmě se navíc z úst ministra průmyslu objevily zprávy o možném převzetí rozestavěné problémové elektrárnyTurecku.

Podobné pokusy o růst nevycházely akciím MONETA. Ty tak vlastně již třetí týden oscilují okolo hladiny 76 . Ztráty vykázaly nakonec i akcie KOFOLA, u nichž nevyšly pokusy o růst nad 300 .

Nejrůstovějším titulem týdne se nezvykle staly akcie PFNONWOVENS, což se naposledy údálo loni v srpnu. Svou vahou však index od větších ztrát brzdily zejména oba rakouské růstové tituly. Akcie ERSTE však nejprve v úterý zakončily vůbec nejníže za posledních 7 měsíců. Akcie VIG podpořilo rozhodnutí o expanzi nabízených služeb firemním klientům také do severských států.

K finančním titulům možno obecně výhledově zmínit, že nový impuls jim může dodat nadcházející zasedání ECB, resp. čtvrteční zprávy od centrálních bankéřů.

Šňůru poklesů přerušily akcie O2, které pozitivně ovlivnila zpráva o znovuzahájení odkupů akcií ze strany samotné společnosti, resp. i jejich pokračování. Oproti předchozímu týdnu jich firma odkoupila o zhruba polovinu méně – za 10,2 mil. . Na titulu nicméně poklesla likvidita a nákupy ze strany O2 byly v kontextu vlastně vyšší. Tvořily totiž 37,5 % z objemu obchodů na titulu.

Zisk si připsaly již jen akcie PHILIP MORRIS, které se však nejprve ocitly zpět v blízkosti výrazné hladiny u 13 400 , resp. tedy letošních potažmo více než 2letých minim.

Závěrem možno shrnout, že letošní zisky na pražské burze i po zahrnutí dividend, a tedy měřeno indexem PX-TR, se smrskly zpět pod 10 %. Výnosnost dle indexu PX se snížila na 4,6 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688