Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  05.09.2019 22:51:35

5. září: Tohle potřebujete vědět nejen o čtvrtečním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech ve čtvrtek výrazně posílily, když oznámení dalšího kola americko-čínských jednání vzbudilo v investorech naději na pokles obchodního napětí mezi dvěma největšími světovými ekonomikami. Příznivé hospodářské údaje navíc zmírnily obavy investorů ze zpomalování růstu americké ekonomiky.

Index Dow stoupl o 1,41 % na 26 728,15 bodu, benchmark S&P 500 vzrostl o 1,3 % na 2 976 bodů a index Nasdaq Composite posílil o 1,75 % na 8 116,83 bodu. Index volatility VIX spadl o 6,12 % na 16,27 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA se zvýšil o deset bazických bodů na 1,57 %.

V pozitivním pásmu seanci uzavřela většina hlavních sektorů. Zhruba o 2 % zpevnila odvětví technologií, financí, cyklického spotřebního zboží a průmyslu. Proti trendu šly pouze utility (-1,24 %), reality (-1 %) a sektor necyklického spotřebního zboží (-0,74 %).

Čínské ministerstvo obchodu ve čtvrtek uvedlo, že na počátku října se ve Washingtonu uskuteční další jednání o obchodu mezi vysokými představiteli Číny a Spojených států. Cílem rozhovorů je ukončit celní válku mezi oběma zeměmi, která ohrožuje globální ekonomický růst.

Organizace ADP ve čtvrtek oznámila, že soukromí zaměstnavatelé ve Spojených státech v srpnu vytvořili zhruba 195 000 nových pracovních míst. Údaje překonaly očekávání analytiků, kteří podle průzkumu agentury Reuters počítali se vznikem 149 000 pracovních míst. Překvapivě příznivé byly rovněž čtvrteční údaje o srpnovém růstu aktivity amerického sektoru služeb.

Na devizovém trhu se ve čtvrtek britská libra vůči dolaru vyšplhala až na pětitýdenní maximum díky nadějím, že se podaří odvrátit odchod Británie z Evropské unie bez dohody. Kolem 22.00 SELČ si libra připisovala 0,6 % na 1,2325 USD. Během dne se dostala nad 1,235 USD, tedy na nejvyšší úroveň od 29. července.

Britští zákonodárci schválili zákon, který má brexitu bez dohody zabránit. "Odstranění bezprostřední hrozby brexitu bez dohody pomohlo libře k zotavení," uvedli analytici Daniel Trum a Dean Turner ze společnosti UBS Wealth Management. V Británii však přetrvává značná politická nejistota, protože premiér Boris Johnson pokračuje ve své snaze o prosazení předčasných voleb.

Kurz eura vůči dolaru se ve čtvrtek držel bez větších změn a kolem 22.00 se pohyboval v blízkosti 1,1035 USD. Výrazně posilovala švédská koruna, která se vůči euru vyšplhala na dvoutýdenní maximum. Švédská centrální banka totiž uvedla, že nadále počítá se zpřísněním své měnové politiky zhruba na přelomu letošního a příštího roku.

Další článek: Inverzní výnosová křivka varuje před recesí. Kdo ale může za pokles ekonomiky?

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688