Patria (Patria Finance)
Investice  |  05.09.2019 09:14:58

Rozbřesk: Čekání na nová čísla z automobilek

Po letní přestávce se nám už brzy začne konečně skládat dohromady obrázek situace automobilového průmyslu. Ten tuzemský si doposud nevedl tak zle jako třeba ten německý, když vezmeme v úvahu finální producenty a jejich výkon za prvních sedm měsíců roku. Teprve v pátek se dozvíme, jak si vede celý tento průmysl, který je mimochodem tím největším v tuzemsku a současně i tím nejvýznamnějším ve srovnání s ostatními zeměmi EU, a současně poodkryje něco málo ze své blízké perspektivy, když dojde i na zveřejnění jeho nových zakázek.

Prozatím víme, jak si vedly registrace v prvních osmi měsících roku na tuzemském trhu, kde si tuzemští producenti drží jako již tradičně velmi silnou pozici. Počty nově registrovaných osobních vozů naznačují, že ochota pořídit si nové auto klesá ze strany domácností a vlastně i firem, které jsou mimochodem hlavním nákupčím nových vozů. Za prvních osm měsíců je vidět pokles o více než devět procent a jen v srpnu se registrace propadly o deset procent. Jenže stejně jako v EU, tak i u nás je letní meziroční srovnání zatíženo loňskými manévry před spuštěním další vlny emisních regulací. Takže jestli má něco alespoň nějakou vypovídací schopnost, tak jsou to právě uvedené kumulované výsledky.

Díky SDA však máme možnost vidět více než jen samotný propad zájmu o auta v ČR a můžeme třeba vysledovat, že sice celkové číslo je v poměrně hlubokém mínusu, nicméně třeba u SUV se poptávka v letošním roce téměř neliší od té loňské, a tak veškerý útlum jde na vrub střední třídě a malým vozům. Stejně tak je vidět nižší zájem o auta s naftovým pohonem, jako setrvalou preferenci benzínových motorů a expanzi „zelených“ alternativ. Jejich procentní nárůst je ohromující, nicméně podíl na trhu zanedbatelný. Na SUV rozhodně vliv nemají a nejspíš ještě dlouho mít nebudou.

A vlastně něco podobného je vidět i na evropských číslech, která byla shodou okolností rovněž zveřejněna ve středu. Za první polovinu roku výrazně vzrostly prodeje aut s alternativním pohonem a jejich podíl dosáhl už 9 %, nicméně auta „na baterky“ si ukrojila z celého koláče vlastně jen 1,5 %. V ČR zatím trh „válcují“ SUV a samotným elektromobilům se tentokrát podařilo uzmout 3 ‰ trhu. Prim tak i nadále sehrává klasika, i když zájem o ní zatím klesá téměř na všech hlavních zahraničních trzích.


TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna v úvodu včerejšího obchodování testovala hranici 25,80 EUR/CZK, nicméně nakonec znovu o pár haléřů oslabila. Vzhledem k tomu, že podobné výkyvy zaznamenávají i ostatní měny v regionu, je jasné, že tím, kdo udává směr, je nálada v zahraničí. ČNB tento vývoj může nechat zcela bez povšimnutí, i když je koruna stále nad prognózou. Není to poprvé ani naposledy a navíc se to v době stále více nejistých vyhlídek ekonomiky docela hodí.


Zahraniční forex
S tím jak britský premiér Boris Johnson schytává v parlamentu jednu prohru za druhou, libra maže ztráty. Měnový pár EUR/GBP tak dokonce v euforii klesl k hranici 0,90. Britský parlament totiž prozatím Johnsonovi nadiktoval, aby vyjednal s EU posunutí brexitu na 31. ledna příštího roku a následně odmítl jít navrhovanou cestou k předčasným volbám. Situace na britské politické scéně je však stále poměrně nepřehledná, tudíž to, jak byly včera rozdány karty, považujeme za velmi dočasné, což může platit i o ziscích britské libry.

Co se týká eurodolaru, tak euru se s avizovaným odkladem brexitu zjevně ulevilo, avšak červencový propad německých průmyslových zakázek jej může dostat zpátky pod tlak.

Co se pak týká včerejší komunikace, tak ta byla přiměřeně holubičí (výjimkou byl jestřáb Rosengren) a naznačovala, že by Fed opravdu měl 18. září snížit sazby. Uvidíme přitom, jak do tohoto scénáře budou zapadat dnes odpoledne zveřejněná konjunkturální data z USA - ADP report z trhu práce a důležitý index podnikatelská nálady (ISM) ve službách.


Ropa
Ropa Brent si včera připsala k dobru více než čtyři procenta, které vyhouply její cenu nad 60 USD/barel. Při absenci významnějších fundamentálních impulsů se tak ropa svezla na vlně růstu akciových indexů, které reflektují jak pokles geopolitického napětí v souvislosti s děním v Hongkongu, tak naděje ohledně obnovených americko-čínských obchodních jednání. Ke konci obchodování pak pozitivní náladu na trhu nezkazil ani nečekaný nárůst zásob ve Spojených státech, jenž reportoval Americký petrolejářský institut.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688