TNBiz (TN.cz)
03.09.2019 21:22:57

Počasí ve světě: Hurikán Dorian "přešlapoval" na místě a zeslábl, pomalu míří k pobřeží Floridy.

Hurikán Dorian zpustošil Bahamy a zabil tam pět lidí. Nad ostrovy se navíc nečekaně na desítky hodin zastavil, teď už pokračuje v cestě k pobřeží Floridy. I když poněkud zeslábl, stále ho provází vítr o rychlosti téměř 200 kilometrů za hodinu.

Nejsilnější hurikán v historii Baham. Živel se tu usadil na dlouhých padesát hodin. Za posledních 30 hodin se přitom pohnul jen o padesát kilometrů. Naprosto zdevastoval ostrovy Abaco a Grand Bahama, kde bral životy a se zemí srovnal nebo poškodil až třináct tisíc domů.

Obyvatelé ale nemají vyhráno - kromě silného větru Dorian na ostrovy přinesl velké vlny a prudké deště. Ty zvedly hladinu až do druhých pater domů. Vyplavena je také nemocnice ve městě Freeport, které nezbylo než evakuovat pacienty.

Hurikán v úterý pozdě odpoledne ostrovy konečně opustil a opět postupuje k pobřeží Spojených států. K němu dorazí ve středu ráno - v plné síle ale neudeří. Do pátku má postupně opsat trasu kolem břehů Floridy, Georgie a obou Karolín. Pak se podle prognóz stočí víc na východ a o víkendu mine New York.

"Trochu se obávám toho, jak pomalu postupuje. Musíme se starat o víc věcí, než kdyby se přes nás jen rychle přehnal," dumá majitel restaurace na Floridě Denny Spencer.

Spojené státy se i tak připravují na silný vítr a vydatné srážky. Na jihovýchodním pobřeží už letecké společnosti od pondělka zrušily na dva tisíce spojů. Na Floridě jsou kompletně zavřená tři letiště, včetně rušného uzlu v Orlandu. 

Pro případ nouze je připraveno několik evakuačních center. Lidé jsou ale nervózní a nejraději by už měli všechno za sebou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty