Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Z domova  |  03.09.2019 15:21:43, aktualizováno 18:47:34

Ke koloběžkám dnes v Praze přibyly elektroskútry, tentokrát v režii automobilky ŠKODA

Domácí automobilka ŠKODA představila další aktivitu, která vlastně přímo nesouvisí s jejím hlavním byznysem. Poté, co například před půl rokem nečekaně na autosalónu v Ženevě prvně představila svůj koncept KLEMENT pro městskou elektromobilitu (více zde), dnes v Praze rovnou spustila pilotní provoz sdílení elektrických skútrů pod názvem „BeRider“. Službu přitom posvětilo samo hlavní město.

Službu má na starosti divize ŠKODA AUTO DigiLab, která nicméně nezveřejnila značku, o jaký e-skútr se jedná. Nazývá jej právě jen jako samotnou služby BeRider. Jeho pohon každopádně zajišťují dvě lithium-iontové baterie umožňující dojezd až 70 km, tedy dostatečný pro krátké a střední vzdálenosti. Jízdu má díky nízké hmotnosti zvládnout každý. Tedy každý kdo vlastní řidičské oprávnění, minimálně typu A1. Oprávnění vlastně pro motocykly o výkonu max. 11 kW a objemu spalovacího motoru do 125 cm³. Řidiči však pro využití služby musí být 18 let.  

Velká kola a kvalitní odpružení se mají postarat o komfortní jízdní vlastnosti. Jak je pro vozidla s elektrickým pohonem typické, také BeRider má dle automobilky výrazné zrychlení a je schopen jet rychlostí až 66 km/h.


 

Jarmila Plachá, vedoucí ŠKODA AUTO DigiLabu, uvedla: „Naše služba ‚BeRider‘ skvěle doplňuje stávající nabídku městské mobility v Praze. Ať už na cestě do práce nebo při prohlídce pamětihodností. Elektrické skútry „BeRider“ jsou praktické, ekologické a jednoduché na obsluhu. Současně přinášíme i naši digitální odbornost: Každý skútr BeRider je vybaven senzory, které poskytují data v reálném čase. Díky tomu zlepšujeme zákaznický zážitek při používání skútrů.“

K tomu dodat, že displej skútru samozřejmě ukazuje základní informace jako rychlost a dojezd. K dispozici je na řídítkách také držák mobilního telefonu, tedy vlastně pro usnadnění při příp. používání navigace. K nabíjení telefonu, či jiného elektronického zařízení, je pak k dispozici USB konektor. K používání skútru je dle vyhlášky zapotřebí použít přilbu. V uzamykatelném boxu se nacházejí rovnou dvě, pro případnou jízdu ve dvou.

K využití je třeba aplikace

Obdobně jako u jiných služeb sdílení, rovněž u BeRider je nutno stáhnout si příslušnou aplikaci a zaregistrovat se. Díky ní pak najít a rezervovat volný skútr a telefonem ho, bez klíče, odemknout a zamknout. Při psaní článku jsme napočítali na 30 skútrů. K dispozici jsou pouze v širším centru Prahy, dalo by se zhruba říci od Smíchova po Jarov, resp. od Holešovic po Pankrác. Zaparkovat má jít zdarma na modré, oranžové i fialové zóně. Samozřejmě při využívání skútru se jinak musí dodržovat vyhláška, nejen ohledně parkování, ale i při samotné jízdě. Zodpovědnost, resp. případná pokuta jde za řidičem. Pražany by tak na chodnících tato služba neměla obtěžovat…


Minutové půjčovné

Sazba za používání skútru je stanovena na 5 /min., tedy 300 za hodinu. Při příp. přerušení jízdy, lze zapnout tzv. čekací mód. Po danou dobu se sazba snižuje na polovic. Uživatel může na skútru vyrazit i mimo vytyčenou oblast, musí nicméně do dané výše popisované „vnitřní“ Prahy skútr vrátit. Stav baterie řidič nemusí řešit, resp. o dobíjení skútru se stará poskytovatel.  

Závěrem možno dodat, že zavedení BeRider předběhlo jiné avizované sdílení koncernu. Na konci června jsme v článku informovali, že VW spustil v Berlíně pilotní projekt sdílení elektromobilů pod značkou „WeShare“, který se má v příštím roce rozšířit právě do Prahy.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688