Research (Česká spořitelna)
Úvěry, půjčky  |  03.09.2019 14:23:51

ČNB: Firemní úvěry v poslední době váznou


Čerstvé údaje ČNB o vývoji v bankovním sektoru za červenec potvrdily úkaz trvající už delší dobu: pomalý růst firemních úvěrů. Meziroční tempo růstu celkového portfolia úvěrů nefinančním podnikům za poslední tři měsíce ve výši 3,4 % je zřetelně pod hodnotami, které bychom čekali vzhledem k aktuálnímu nominálnímu růstu ekonomiky přinejmenším kolem 5 %.
V pozadí je pokračující opadávání zájmu o úvěry ze strany nerezidentských firem – ty se zřejmě postupně přesouvají k úvěrům ve svých domovských zemích, a to nejspíš kvůli sazbám. Zatímco korunové sazby z nových korporátních úvěrů za posledních 12 měsíců vzrostly o procentní bod na 3,8 %, například v eurozóně podle údajů ECB o desetinku klesly na 1,9 %. Pokud však tyto firmy nadále potřebují úvěry v korunách, pak výhodnost přesunu mimo český bankovní sektor je menší než rozdíl uvedených sazeb: je třeba započítat také dodatečné náklady na překlopení úvěru do korun.
Velmi vlažný je ovšem zájem o nové úvěry i ze strany českých firem: za poslední tři měsíce si nabraly čisté nové úvěry v objemu meziročně nižším téměř o čtvrtinu. U některých firem jim jejich bohaté vnitřní zdroje, nahromaděné v minulých letech díky vysoké ziskovosti i přes rychlý růst mezd, umožňují expanzi bez využití bankovních úvěrů. Takových firem ale pravděpodobně rychle ubývá. Naopak nejspíš přibývá firem, které nestojí o bankovní úvěry prostě proto, že se svou expanzí, tedy investicemi, začínají váhat pod tíhou nejistoty ohledně dalšího vývoje poptávky, zejména poptávky ze zahraničí.
Roli jistě hraje i už zmíněný růst korunových sazeb. Tak by si fungování úvěrového trhu představovala aspoň ČNB: v nedávné minulosti zvyšovala úrokové sazby právě proto, aby mimo jiné utlumila růst úvěrů, a tím udržela ekonomiku poblíž potenciálu a inflaci poblíž svého 2% inflačního cíle.

 

(vyšlo v E15)

 

Michal Skořepa, ekonom České spořitelny

Česká spořitelna je bankou s nejdelší tradicí na českém trhu. Téměř 200 let tvoří jeden ze základních pilířů českého bankovního systému. V současnosti poskytuje služby pro přibližně 4,7 milionu klientů. Od roku 2000 je součástí nadnárodní finanční skupiny Erste Group Bank.

Více informací na: www.csas.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688