TNBiz (TN.cz)
02.09.2019 13:17:52

Hurikán Dorian zničil Bahamy a řítí se na USA. Miliony lidí musely pryč


Hurikán Dorian zpustošil Bahamy a blíží se ke Spojeným státům. Úřady kvůli němu evakuovaly z východního pobřeží na dva miliony lidí. Vichr zasáhl Bahamy rychlostí 350 kilometrů v hodině. Způsobil záplavy, strhával elektrické vedení a střechy.

Lidé bez střechy nad hlavou se schovávají v budově školy. Mají strach o život, protože jejich stát zasáhl jeden ze dvou nejsilnějších hurikánů v Atlantiku v historii.

"Dnešek je pravděpodobně nejsmutnějším a nejhorším dnem mého života k oslovení bahamského lidu," nechal se slyšet bahamský guvernér Hubert Minnis.

Některé oblasti bahamského souostroví Dorian naprosto zpustošil. Teď se blíží ke Spojeným státům. Úřady proto evakuovaly na dva miliony lidí ze států Florida, Georgie a Jižní Karolína. Samotné oko bouře směřuje k pobřeží posledně jmenovaného státu.

"Rádi bychom veřejnosti sdělili důležité informace. Jedná se o velmi silný hurikán dosahující rychlosti téměř tři sta kilometrů v hodině a jeho rychlost může vzrůst až na 360,“ varoval guvernér Jižní Karolíny Henry McMaster.

Neméně závažná situace je na Floridě. Lidé už několik dní nakupují zásoby a plní pytle s pískem. Připravena je i Národní garda.

Ve zničené části Baham je s evakuací obrovský problém. Ačkoliv se úřady snaží zajistit obyvatelům bezpečné útočiště, příkaz k opuštění domova uposlechl jen zlomek lidí. Příkladem je městečko Sweeting City, kde žije na pět set obyvatel. Evakuovat se jich podařilo pouhých sedm.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.


Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty