Patria (Patria Finance)
Investice  |  02.09.2019 09:19:09

Rozbřesk: Návrat z prázdnin ve znamení obav - brexit, obchodní války, Argentina a další…

První zářijový týden a “den práce” v USA pravidelně označují na trzích konec prázdnin. Investoři se vrací k “vážnému” obchodování a musí se rozhodnout, které z letních zpráv byly skutečně důležitými signály a které nepodstatným šumem. Během léta se dál zhoršovala ekonomická čísla (zejména v Německu a v Číně) a současně výrazně vzrostlo geopolitické napětí - jak spojené s obchodními válkami, tak i brexitem.

A právě geopolitická rizika a nejistoty a jejich správné ocenění zůstanou ústřední otázkou obchodování během prvních zářijových týdnů. Srpen přinesl sice ztráty akciových trhů doprovázené masivními zisky bezpečných dluhopisů. I tak ale zatím ztráty akcií nejsou nijak výrazné - akciový index S&P 500 ztratil v srpnu pouze 1,6 % a prakticky všechny indexy na vyspělých trzích jsou od začátku roku stále v plusu. Trhy přes léto totiž dál hodně důvěřovaly “medicíně” centrálních bank, které na nárůst globálního napětí reagují. Otázkou je, zda v případě černých scénářů “brexitu bez dohody” a plného rozjezdu globální obchodní války centrální banky ještě něco zmůžou.

Pokud by v nadcházejících týdnech měla pravděpodobnost “tvrdého brexitu” narůstat, mohou být zvlášť evropské trhy pod novou vlnou výprodejů. Tento týden se v úterý schází po prázdninách britská dolní sněmovna a bude se co nejrychleji snažit prosadit zákon, který by zavazoval Borise Johnsona k dalšímu oddálení brexitu. Pokud značně různorodá skupina poslanců odmítajících brexit nedokáže táhnout za jeden provaz, nemusí mít šanci do vynucené parlamentní přestávky zákon prosadit. A bez toho by Británie jaksi automaticky na konci října opustila Evropskou unii bez dohody. V takovém scénáři by byly výprodeje rizikových aktiv o poznání výraznější.

A globální rizika se samozřejmě neomezují jen na brexit. Tento týden vstupuje v účinnost nová vlna cel v čínsko-americkém sporu (a obě strany k sobě mají stále dále), Argentina vyhlásila bankrot, Itálie stále koketuje s předčasnými volbami a ve východním Německu o víkendu viditelně posílila anti-evropská AFD. V tomto prostředí není divu, že česká koruna oťukává hranici 26,00 EUR/CZK.

TRHY
CZK a dluhopisy

Česká koruna se pod tlakem globálního napětí vyhoupla nad 25,90 EUR/CZK. Tento týden počítáme s tím, že první tvrdá data za červenec (maloobchod, průmysl) nemusí dopadnout úplně špatně a české koruně by se za jiných podmínek mohla líbit. Obchodování se ovšem ponese ve znamení vysokého globálního napětí (viz úvodník). A proto česká koruna stále bude mít nutkání testovat 26,00 EUR/CZK.

Zahraniční forex
Kurz eurodolaru v pátek odpoledne propadl pod hranici 1,10, přičemž tento pohyb měly na svědomí negativní zprávy z emerging markets - konkrétně pak z Argentiny. Ta nejprve v pátek požádala věřitele svého dluhu ve výši více než 100 mld. USD o odklad splátek a následně o víkendu zavedla devizové kontroly, resp. zrušila plnou směnitelnost měny.

Start do nového týdne může být zajímavý, neboť jak v EU, tak především nás čekají výsledky podnikatelských nálad (PMI a ISM) v průmyslu. Zejména v americkém případě lze sázet na mírné zlepšení, které může udržovat dolar na silnějších hodnotách.

Ropa
Ropa Brent startuje první zářijový týden těsně pod hranicí 59 USD/barel. Navzdory dalšímu prudkému poklesu amerických zásob z minulého týdne si ropa připisuje spíše symbolické zisky, kterými zastropovává dění na poptávkové straně trhu. Koneckonců, právě dnes vstupují v platnost dodatečná americká cla na čínské zboží (15 %), stejně jako odvetná opatření ze strany Číny, která mimo jiné zahrnují 5% cla na import americké ropy.

Kalendář událostí zůstává tento týden volnější, a tak bude hlavní pozornost znovu upřena na statistiky zásob. Ty přijdou na přetřes v úterý od Amerického petrolejářského institutu a ve středu v podobě oficiálních čísel od EIA. V pátek pak bude investory zajímat vývoj aktivity amerických těžařů (počet aktivních vrtných souprav pokračuje i nadále v sestupném trendu).

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688