Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  30.08.2019 14:50:53

Pokles úvěrové dynamiky se zastavil u domácností i podniků


 Meziroční tempo růstu úvěrů domácnostem (rezidentům) u bank a kampeliček zůstalo v červenci na červnových 6,5%.

 Úvěry nefinančním podnikům (rezidentům) zrychlily v červenci meziroční růst na 3,3% z 3,1% v červnu.

■  Vklady domácností (rezidentů) u bank a kampeliček byly v červenci meziročně vyšší o 7,1%, v červnu o 6,9%.

■  Podíl ohrožených úvěrů klientů (rezidentů) u bank se v červenci nepatrně snížil na 2,2%.

Průměrná úroková sazba v sektoru domácností zůstala v červenci nezměněná na 3,66% na straně korunových úvěrů a na 0,39% na straně korunových vkladů.

 U podniků se průměrná úroková sazba meziměsíčně snížila na korunových úvěrech o 1 bod na 3,80% a na vkladech (v ) se naopak o 1 bod zvýšila na 0,42%.

 

Trend zvolňující se dynamiky úvěrování domácností, pozorovaný od konce loňského roku, se v červenci zastavil. Meziroční tempo úvěrů na bydlení, které byly hlavní hybnou silou předchozího zpomalovaní, zůstalo na červnových 7,3%, což je však nejnižší hodnota za téměř čtyři roky. Prodej nových hypoték již delší dobu opadá zejména v souvislosti s vysokými cenami nemovitostí a nižší dostupností úvěrů kvůli novým doporučením ČNB. Obnovení zpomalujícího trendu u hypoték však nyní může oddálit jejich citelnější zlevnění, které chystá řada velkých bank v souvislosti s dramatickým poklesem tržních sazeb s delší splatností. K zastavení klesajícího trendu u retailových půjček přispěly v červenci i spotřebitelské úvěry, jejichž meziroční dynamika se mírně zvedla.

 

Podobně jako u domácností se přerušil klesající trend i u úvěrování podniků. Jejich meziroční dynamika však v červenci zůstala druhá nejnižší v letošním roce. Zatímco zadluženost podniků u bank se mezi lednem a červencem loňského roku zvýšila o bezmála 60 mld. , letos se za stejné období jednalo o nárůst jen v objemu necelých 20 mld. . Z pohledu délky splatnosti zaznamenaly v červenci prudký růst objemu úvěry se splatností nad 5 let, které tvoří nadpoloviční podíl všech firemních úvěrů. Dlouhodobé úvěry byly zároveň jedinou kategorií, jejichž objem se meziměsíčně navýšil. Jejich meziroční dynamika (4,1%) však stále zaostávala za úvěry se splatností 1 až 5 let (7,7%), které jsou dlouhodobě nejrychleji rostoucími.

 

K přerušení zpomalující trendu došlo i na straně vkladů domácností. Vliv na to mohlo mít zastavení přesunu peněz  do spořících dluhopisů Ministerstva financí a zastavení či zpomalení přesunu peněz do podílových fondů. Zatímco se majetek těchto fondů v prvním pololetí zvyšoval dvouciferným tempem, v červenci v souvislosti s rostoucími riziky ve světové ekonomice již nemuselo k dalšímu nárůstu jejich majetku vůbec dojít. K obratu dynamiky na  vkladech přispěly úložky na běžných účtech, jejichž tempo se nepatrně zvýšilo (na 6,4%) po předchozím sedmiměsíčním poklesu. Dynamika na lépe úročených termínových vkladech je ovšem víc jak trojnásobná (20,3%) a zároveň nejvyšší za uplynulých 15 let.

 

Po předchozím růstu v návaznosti na květnové zvýšení sazeb ČNB se průměrná sazba na podnikové úvěry v červenci nepatrně snížila. Vzhledem k námi předpokládanému delšímu období beze změny v sazbách ČNB další zdražování podnikových úvěrů nečekáme. Průměrná sazba na stávající úvěry domácnostem se šestý měsíc po sobě nezměnila. Její očekávaný obrat vzhůru však může oddálit chystané zlevňování nových hypoték.


 

Patrik Rožumberský, ekonom, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688