msk.cz (Moravskoslezský)
Z regionů  |  30.08.2019 00:00:00

Od září přibudou v Moravskoslezském kraji nové autobusové linky, zlepší se spojení

Zpráva

Od září přibudou v Moravskoslezském kraji nové autobusové linky, zlepší se spojení

S novým školním rokem začnou platit i novinky ve veřejné autobusové dopravě v Moravskoslezském kraji. Cestující potěší. Od 1. září v regionu přibudou nové linky, zlepší se spojení do některých lokalit.

Moravskoslezský kraj má zájem na tom, aby autobusy jezdilo co nejvíce cestujících, aby pro ně bylo výhodné nechávat auta doma a využívat veřejnou dopravu. „Změny ve spolupráci se společností KODIS připravujeme tak, aby veřejná autobusová doprava byla efektivní, rychlejší a jednodušší, zvýšila se kvalita a komfort dopravního spojení mezi jednotlivými městy a obcemi a dopravovali jsme se ekologičtěji. To znamená, že se soustředíme na optimalizaci jízdních řádů, aby autobusy jezdily tam, kam lidé potřebují a v čase, kdy potřebují. Aby spoje na sebe navazovaly, ideálně aby byly propojeny s železniční dopravou,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu a chytrý region Jakub Unucka.

Od 1. září se tak například zlepší cestování do nemocnice a do práce pro obyvatele Orlové. „Po přesunu části zdravotní péče z Orlové do Havířova a Karviné byly již od začátku července upraveny časy spojů vybraných linek ODIS tak, aby bylo zajištěno spojení z Orlové do Havířova pro zaměstnance i návštěvníky havířovské nemocnice. Šlo o změny v rámci existujících linek a spočívaly pouze v úpravách časových poloh vybraných spojů. Zajištění obdobného spojení k nemocnici do Karviné však vyžadovalo zásah do linkového vedení, proto jsme museli úpravy odložit na 1. září,“ řekl jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal. Dodal, že vybrané spoje linek 534, 535 a 539 budou v Orlové prodlouženy k restauraci Horník a v takových časech, aby jimi mohly pohodlně jezdit do práce zaměstnanci karvinské nemocnice a také její návštěvníci.

Bruntálsko nepřijde o rychlé spojení s Opavou a Ostravou, které hrozilo. Naopak na této trase bude zavedena nová autobusová linka 920. Nahradí stávající linku 930201 ŠumperkBruntálOpavaOstrava, kterou provozuje dopravce ARRIVA MORAVA na své komerční riziko a jejíž provoz se tato společnost rozhodla k 31. srpnu ukončit. „Jelikož Moravskoslezský kraj vnímá potřebu zachovat uvedené spojení minimálně ve stávajícím rozsahu, rozhodl se po dohodě s Olomouckým krajem, že spoje této linky objedná u dopravce ČSAD Vsetín, který obsluhuje oblast Opavska,“ sdělil jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal s tím, že nová linka bude na území Moravskoslezského kraje zařazena v systému ODIS a na území Olomouckého kraje v systému IDSOK. Oba kraje do budoucna plánují rozšířit provoz na této lince.

Do centra Ostravy se po více než šesti letech vrátí linka 99, která spojí Slezskou (Bazaly, Hladnov) a Moravskou Ostravu s městskou nemocnicí. Poprvé se dočká obsluhy veřejnou dopravou i oblast Františkova. Ekologické minibusy s pohonem na baterie nebo na CNG tu budou jezdit v pracovních dnech od 6 do 18 hodin v patnáctiminutových intervalech.

Změní se dopravce na Hlučínsku. K 31. srpnu tam ukončí své působení Arriva Morava. Od 1. září bude příměstskou autobusovou dopravu zajišťovat Transdev Morava. Část spojů ale bude pro tohoto dopravce zajišťovat TQM-holding. „Tarifní podmínky zůstávají nezměněny, všechny spoje jsou začleněny do ODIS. Na některých linkách dojde k drobným úpravám jízdních řádů, které požadovali cestující nebo obce,“ upřesnil Aleš Stejskal.

Předpokládá, že začátek školního roku se jako každoročně projeví frontami na prodejních místech. „Doporučujeme cestujícím, kteří si nemusí aktuálně změnit svůj osobní profil - žák, student 15 až 26let, občan, senior do jiné věkové skupiny, aby si zakoupili dlouhodobou časovou jízdenku přes e-shop ODISky Dopravního podniku Ostrava, ARRIVA MORAVA, ČSAD Frýdek Místek, ČSAD Karviná, ČSAD Havířov, ČSAD Vsetín a Transdev Morava,“ doporučil jednatel společnosti KODIS Aleš Stejskal.

Informace o změnách v autobusové dopravě najdete na www.kodis.cz


30. srpna 2019
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688