Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  29.08.2019 16:49:58

Constancio: Zodpovědnost za negativní sazby v Evropě a německé dilema

Vitor Constancio působil osm let jako viceprezident ECB a v rozhovoru pro německý Der Spiegel vysvětloval, že ani on, ani šéf ECB Mario Draghi nejsou zodpovědní za negativní sazby napříč eurozónou. Der Spiegel přitom podotýká, že negativních sazeb se již obávají běžní němečtí střadatelé a předseda Asociace spořitelen kvůli tomu dokonce psal Draghimu dopis.

Constancio uvedl, že podle něj u běžných spořících účtů v Německu sazby do záporu pravděpodobně nepůjdou. Sazby ale leží nízko všude a v zemích jako Švédsko či Švýcarsko se dokonce nachází ještě níž než v eurozóně. Vše je výsledkem jevu nazývaného dlouhodobá stagnace, jehož základ tvoří nedostatečná poptávka či jinak řečeno přebytek úspor nad plánovanými investicemi.

Znamená to tedy, že němečtí střadatelé příliš spoří a málo utrácejí? Podle ekonoma je odpověď kladná a důvody jsou zejména geografické. Lidé totiž stárnou a tudíž se snaží více spořit. K tomu se přidává jejich rostoucí averze k riziku, která přichází kvůli poslední finanční krizi. Na otázku, zda se někdy sazby u spořících účtů vrátí k 3 – 4 %, ekonom odpověděl, že v to můžeme doufat. Bylo by ale potřeba, aby vlády a firmy více investovaly a tím zvýšily celkovou poptávku v ekonomice. Centrální banky se tomu snaží pomoci stimulací zaměřenou na normalizaci inflace, protože „to je jejich mandát“.

„Investoři považují za bezpečná aktiva většinou jen obligace s ratingem AAA. V eurozóně jsou ve skutečnosti s takovým ratingem v potřebné likviditě pouze obligace německé a nizozemské. Nabídka těchto obligací neroste, ale po finanční krizi naopak klesá. Takže existuje převis poptávky nad nabídkou, protože vlády konsolidují své dluhy a vydávají méně dluhopisů. Tato nadbytečná poptávka zvyšuje ceny dluhopisů, což znamená, že tržní sazby a výnosy jdou dolů,“ uvedl Constancio. Řešením je podle něj zvýšení nabídky bezpečných aktiv a to by zajistily například společné evropské dluhopisy. Ty by přitom nemusely stát na společném sdílení rizik, proti kterému protestuje Německo.

Pokud chce soukromý sektor zvyšovat své úspory, mohou nastat v principu tři situace. Za prvé, poroste přebytek běžného účtu. Za druhé, sazby půjdou níž a níž a ceny aktiv nahoru, včetně cen nemovitostí. A za třetí, vláda může zvýšit své deficity tak, aby odčerpala nadměrné úspory, tvrdí ekonom. A dodává, že současné vysoké přebytky Německa vyvolávají negativní reakci ze strany Spojených států, která může dolehnout na celou EU. Nastal tak podle něj dobrý čas na zvýšení investic do infrastruktury, které by mimo jiné zvýšily dlouhodobý potenciál evropské ekonomiky a ulehčily budoucí splátky dluhů.

Zdroj: Der Spiegel

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)
Čt   9:00  Obce Královéhradecka - 2024 ČSÚ (ČSÚ)






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688