Makroekonomika  |  29.08.2019 09:37:42

Index Exportu – recese Německa a nejistoty tíží export

Recese německé ekonomiky a kulminující rizika či nejistoty se již propisují do vyhlídek růstu českého exportu. Podle výpočtu Indexu Exportu nebude červnový pokles měsíční hodnoty českého exportu pod úroveň stejného měsíce loňského roku jediný a výjimečný. Další pokles by měl dle IE přijít v listopadu. „Pokud se naplní nepříznivý scénář neřízeného brexitu a zároveň dojde ke zvýšení cel na dovoz aut z Evropy do USA, pokles vývozu bude výrazný a několikaměsíční,“ upozorňuje Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank a dodává, že „dvouciferný pokles zakázek v Německu – nejhlubší za posledních deset let, a propad produkce německých automobilek na krizovou úroveň z roku 2008 nedává velkou naději na brzké oživení tamního hospodářství a následně i oživení českého exportu. Navíc předzásobení britského a amerického trhu před brexitem potažmo vyššími americkými cly přestane dál nafukovat vývoz do těchto zemí.“

 „A kromě již výše uvedeného, je třeba počítat i s masivnější nabídkou čínského a pravděpodobně i amerického zboží do Evropy, protože celní válka mezi oběma znesvářenými stranami bude vyvolávat potřebu uplatnit své zboží jinde, a kde jinde než v Evropě. A pokud dojde navíc k posílení koruny jak avizuje ČNB, bude na kolosální problém zaděláno,“ dodává Otto Daněk, místopředseda Asociace exportérů.

 

Zdroj: Výpočet Raiffeisenbank ve spolupráci s Asociací Exportérů, data k 27. 8. 2019.
Pozn.: Údaje do června 2019 odpovídají zveřejněné statistice národního vývozu ČSÚ, od července 2019 prognóza IE.

Autor: Helena Horská, hlavní ekonomka
Editor: Eliška Jelínková, analytička
Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.

 
Index Exportu je unikátní nástroj umožňující predikci vývoje výkonnosti českého exportu v několikaměsíčním předstihu na základě řady statistických dat a vybraných předstihových indikátorů. Jeho aktuální podoba vznikla jako výsledek prohloubení spolupráce mezi Raiffeisenbank a Asociací exportérů. Do indexu jsou zahrnuty následující parametry: index nákupních manažerů Eurozóny PMI, reálný efektivní kurz koruny vůči euru očištěný o inflaci v průmyslu, německé průmyslové zakázky a české zakázky ze zahraničí. V rámci sestavování Indexu jsou rovněž jednou za čtvrtletí dotazováni čeští exportéři na jejich očekávání ohledně budoucího vývoje exportu.
Asociace exportérů vznikla v roce 2002 s cílem zachovat a zvyšovat konkurenceschopnost tuzemských firem, zejména těch exportních. Zástupci Asociace sledují tendence a vývoj legislativy Evropské unie a upozorňují na možná rizika pro Českou republiku. Členové Asociace posilují komunikaci s vládou při přípravě proexportních opatření a upevňují i vztahy se zástupci České národní banky. Asociace spolupracuje rovněž se špičkovými analytiky na tvorbě ukazatelů, které vyjadřují vliv tuzemských exportních společností na ekonomiku České republiky.
Raiffeisenbank poskytuje již 25 let široké spektrum bankovních služeb soukromé i firemní klientele v České republice. Banka obsluhuje klienty v síti 130 poboček a klientských center, poskytuje rovněž služby specializovaných hypotečních center, osobních, firemních a podnikatelských poradců. Podle celkových aktiv je Raiffeisenbank pátou největší bankou na českém trhu, která dává práci třem tisícovkám zaměstnanců. Majoritním akcionářem banky je rakouská finanční instituce Raiffeisen Bank International AG (RBI).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688