Opotřebení pláště domu: vchodovým dveřím pomáhá hliník, střeše odolný materiál, garážovým vratům kvalitní folie

Jana Brožková, 29.8.2019

Plášť domu prochází kvůli povětrnostním vlivům každodenní zatěžkávací zkouškou z hlediska odolnosti. O jednotlivé části je proto nutné se v průběhu času starat, aby nedocházelo k jejich opotřebení či poškození. V některých případech tato povinnost odpadá, o to důležitější je však věnovat pozornost některým detailům při pořizování daného vybavení. Na co si dát pozor při výběru garážových vrat, střešních krytin či vchodových dveří uvádí následující článek.

Při pořizování vrat se vyplatí kvalitní provedení

Odlupování garážových vrat zabrání silná folie

Zub času se může u garážových vrat podepsat zejména na barevných či specificky vzorovaných foliích, které se po čase mohou začít odlupovat. Podle Jana Malysze ze společnosti Lomax, která je tuzemským lídrem v produkci vrat, se však tento problém týká pouze nekvalitních výrobků. „Někteří výrobci se snaží ušetřit a kupují tak již hotové panely, které si pak při výrobě jen nařežou. Folie na nich je však příliš tenká a postupem času se může začít odlupovat. Urychlit to mohou i povětrnostní podmínky, například orientace garáže na jižní stranu,“ uvedl.

Podle něj se tak při pořizování vrat vyplatí investovat do kvalitních provedení. Ačkoliv totiž odloupnutí folie nemá přímý vliv na funkci garážových vrat, z designového hlediska působí nepatřičně. Odstranění tohoto neduhu je pak možné pouze výměnou celého panelu. Taková oprava ovšem může často dosahovat ceny nových vrat. „Za 25 let naší praxe jsme se díky vlastní výrobě s tímto problémem nesetkali, u jiných subjektů se však jedná o poměrně běžný jev, a to i v případě zánovních domků. Garážová vrata jsou dlouhodobou investicí, rozhodně by se tedy nemělo stávat, že se z nich folie po pár letech používání odloupne,“ doplnil Malysz.

Náchylnost ploché střechy

Nejexponovanější část vůči povětrnostním vlivům z celého pláště stavby je střecha. Z hlediska jejího opotřebování přitom záleží na celé řadě faktorů, tím prvním může být samotný sklon. Většímu náporu zejména slunce, a tedy většímu riziku opotřebení jsou vystaveny střechy ploché, což se může projevit zejména u hydroizolačních vrstev. Ty by tak měly být pokryté například štěrkem.

V případě šikmé střechy pak hraje významnou roli volba materiálu, z nějž je vyrobena krytina. Například u dřevěných šindelů platí podobná pravidla jako u jiných výrobků ze dřeva – nutnost pravidelné údržby. Tou je v prvé řadě impregnace střechy a také její pravidelné natírání, ke kterému by měl uživatel sáhnout zpravidla jednou za 5 let. V takovém případě může být její životnost ve finále i 50 let. Problém s opotřebením se však může týkat i střech nejodolnějšími, tedy pálenými či betonovými krytinami, a to v případech instalace příliš slabého plechu či ochranné zinkové vrstvy. Pokud má hmotnost 200-250 g/m2, dochází ke snížení dlouhodobé ochrany proti korozi. Při pořizování nové střechy je tak potřeba dbát i na tyto zdánlivé detaily.

Pozor na podcenění prasklin

Z hlediska fasády mohou být jednou z nejproblematičtějších záležitostí praskliny. Jejich přítomnost tak není radno podceňovat, v jádru totiž mohou mít dvojí původ. Prvním druhem jsou takzvané stabilizované praskliny, které nemají na samotnou stavbu větší vliv a lze je odstranit zpravidla svépomocí, například tmelem. Jejich velikost bývá zpravidla do dvou milimetrů. Zásadnější problém pak představují praskliny statického původu, které bývají často většího rozsahu. Jejich odstranění by však měl řešit statik, ideálně bezodkladně. Nutno dodat, že tento typ trhlin vzniká zejména působením vnějších vlivů, například v souvislosti s výkopovými pracemi v blízkosti stavby, poruchou zeminy pod základy či havárii (např. náraz vozu či výbuch plynu) v blízkosti fasády.

Vyplatí se nepodcenit také řasy, mechy či plísně, kterým se daří zejména na místech s dostatečnou vlhkostí a v závětřích. Nejčastěji se objevují na fasádách domů směřujících na sever, je však možné je eliminovat speciálními dezinfekčními přípravky. U fasády pak také platí pravidlo, že čím tmavší její odstín je, tím více na něj působí zejména sluneční záření, což se ve výsledku projeví na rychlejším opotřebení zejména ve smyslu stálosti barevného odstínu.

U dveří vítězí hliník

Často nejfrekventovanějším místem z celého domu bývají vchodové dveře. Četnost používání se tak může projevit i na jejich opotřebení. Na českém trhu v současnosti stále dominují plastové dveře, zpravidla jednou do roka je však potřeba je seřídit. Dalším úskalím může být barevná nestálost daná zejména dopadajícím UV zářením. To se podepíše na změně barvy dveří, neboť u nich neexistuje možnost přelakování.

U dřevěných vchodových dveří tato možnost sice je, problém však představuje skutečnost, že dřevo neustále pracuje. To se ve finále může podepsat na horších tepelně-izolačních vlastnostech vlivem vznikajících škvír. Dřevo z masivu zároveň nemá rádo vlhkost ani prudké slunce, což se časem opět může projevit na opotřebení. „Vhodným řešením je v tomto směru použití hliníkových dveří, které eliminují limity z hlediska opotřebení u plastových i dřevěných variant. Hodí se proto i na extrémně frekventovaná místa a maximálně splňují parametry dlouhodobé investice,“ sdělil Jan Malysz ze společnosti Lomax.

Údržba i u plastových oken

V současnosti nejpopulárnější řešení mezi okny představuje jejich plastová varianta, zejména díky prakticky nulové nutnosti údržby. Ani v tomto případě však není dobré ji úplně podceňovat, a to už od samotné instalace oken, kdy je potřeba umýt zejména jejich vnější rám. V opačném případě bude jinak slunce doslova zapékat do plastu všemožné nečistoty z okolí. O to pracnější pak bude jejich odstranění, u kterého by se nikdy nemělo používat přípravků s hrubými částicemi, hrubých mycích houbiček či drátěnek.

Pravidelnou údržbou by pak mělo ideálně jednou ročně projít i seřízení okna, těsnění, kování či odtokové drážky. U méně kvalitních výrobků pak může dojít k poškození povrchové barevné folie. V takovém případě se doporučuje namísto nátěru, který nemusí k povrchu dobře přilnout, její výměna.

 




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba