TNBiz (TN.cz)
28.08.2019 20:07:11

Výbuch sopky Stromboli v Itálii vyděsil turisty. Láva zapálila lesy v okolí.

Turisty na italském ostrově Stromboli vyděsil ve středu výbuch stejnojmenné sopky. Sloupec popela byl vidět z dálky několika kilometrů a horká láva zapálila stromy v okolí. Exploze byla zřejmě silnější než ta v červenci, při které zemřel turista, stoupající na vrchol.

Sopka vybuchla krátce po poledni a začala do výšky několika metrů chrlit popel i kameny, které padaly do neobydlené oblasti okolo. Láva z vulkánu způsobila lesní požáry, než dotekla do moře. Informovala o tom italská agentura ANSA.

Exploze vyděsila turisty na italském ostrově, kteří sledovali následky i z velké dálky. Letecké záchranné týmy hasily požáry kolem sopky vodou z moře, kterou nabíraly pomocí vaků. Podle hasičů se nikdo nezranil, přestože byla erupce silnější než ta na začátku července, při které zemřel 35letý muž.

"Zrovna jsme byli na sopce Stromboli, když jsme ucítili malé erupce. Když jsme odešli, sopka vybuchla. Teď se znovu objevilo několik malých erupcí a v puse máme kovovou chuť. Čekáme, jestli nebude nutné pomoci s evakuací," uvedla Nicole Bremnerová, turistka z Londýna, na twitteru.

Požár a stoupající sloupec popela byl viditelný i z ostatních ostrovů. "Situace je pod kontrolou, ale pro jistotu jsme aktivovali postupy pro ochranu civilistů," sdělil Marco Giorgianni, starosta ostrova Lipari, který je největším z Eolských ostrovů.

Úřady zatím neinformovaly o tom, že by byla potřebná evakuace. Požáry zasáhly především neobydlenou část ostrova, ale tak oblast kolem obce Ginostra na západním pobřeží. Hasiči se je snaží co nejdříve uhasit.

Sopka naposledy vybuchla 3. července, kdy si vzala jeden lidský život. Při cestě na vrchol zemřel 35letý turista ze Sicílie, jeho kamarád z Brazílie utrpěl vážná poranění. Stromboli je symbolem Eolských ostrovů a vyhledávanou turistickou destinací. Ostrov obývá 500 lidí.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty