Jiří Zendulka
(Kurzy.cz)
Kurzy měn  |  28.08.2019 15:01:32, aktualizováno 21:18:20

Koruna opět klesá, euro nyní nejvýhodnější koupit u pumpy

Vzhledem k přetrvávající nervozitě na finančních trzích se domácí měna již v úterý nasměrovala zpět na slabší úrovně. Drží se zde i dnes, resp. na forexu se okolo poledne obchoduje u hladiny 25,84 /euro. Podíváme se, kde nyní aktuálně nejvýhodněji fyzicky koupit tyto valuty.

Řada občanů stále využívá ke koupi valut služeb bank. Vzhledem ke zpřísnění legislativy v oblasti směnárenství přitom některé z nich dokonce tyto služby omezily. Jít vyměnit valuty do banky je přitom vlastně nevýhodná transakce. Existují totiž podstatně ekonomičtější nabídky.  

Směnárny vs. banky

Při pohledu na středeční kurzovní lístky největších domácích bank si euro můžeme odnést za minimálně 26,48 , tedy pomineme-li navíc i mnohdy dále účtované poplatky za výměnu. Zkrátka „nejlevněji“ dnes euro prodává za zmiňovaných 26,48 ČSOB. Na 26,51 pak stojí u České spořitelny, ještě o 7 haléřů více chce Komerční banka. U většiny běžných směnáren se přitom zájemce dostane na, resp. pod 26 . Na 100 eurech tak kupující ušetří minimálně zhruba 50 korun.

K nejznámějším směnárnám patří Exchange. Zdaleka ne však k nejvýhodnějším. Okolo poledního šlo u ní koupit euro za 26 . Rovnou se však zaměříme na výhodnější kurzy. Takzvané VIP kurzy totiž obvykle není problém ve směnárnách získat i při menších částkách. Některé sice zmiňují pro získání VIP kurzu ekvivalent např. 1000 eur či 30 tisíc korun, ve většině případů si stačí z jejich stránek vytisknout tzv. VIP kupón či být stálým klientem.

Zkrátka u zmiňované Exchange lze euro koupit ještě o 5 haléřů levněji. Směnárna Alfa Prague s pobočkou např. v obchodním domě Palladium v centru Prahy prodává euro za 25,87 . Stejný kurz nabízí i Směnárna Černá Růže ve stejnojmenné pasáži v ulici Na Příkopě. Inzeruje sice, že má nejvýhodnější kurzy v Praze, nalézt lze však dnes ještě výhodnější. V ČR v historicky snad nejznámějším obchodním domě Kotva nabízí v pasáži směnárna Czech Exchange euro jen za 25,85 .

Rovnou možno zmínit, že oproti bankám mají směnárny nesrovnatelně výhodnější kurz i při prodeji valut. Zatímco u bank je téměř zázrak najít u eura spread (rozdíl mezi nákupem a prodejem) nižší než 1,20 , u směnáren se lze dostat dokonce i pod 10 haléřů! Zmiňované směnárny Alfa Prague a Směnárna Černá Růže dnes totiž vykupují euro za 25,78 , tedy jen o 9 haléřů levněji, než jej prodávají.

Směnárna vs. pumpa

Směnárenskou činnost již řadu let provozuje také řetězec Tank-Ono. Významný prodejce pohonných hmot, který obvykle bývá také lídrem z hlediska nejnižších cen pohonných hmot v České republice. Na rozdíl od směnáren se však orientuje jen na euro. Za tuto měnu je totiž u Tank-Ono možno nakupovat i pohonné hmoty. Tento řetězec pump dlouhodobě udržuje u eura spread na 20 haléřích. Aktuálně lze u řetězce koupit euro za 25,90 , resp. tedy prodat za 25,70 .

Oproti bankám či směnárnám se však Tank-Ono vymyká možností použít při koupi eura platební, potažmo tedy kreditní kartu. Pokud se někde nalezne banka či směnárna i s touto službou, účtuje si za ni poplatek. Obvykle určité procento s minimálním paušálem. U Tank-Ono tomu tak není.


Dostat se tak lze při koupi eura vlastně na ještě nižší kurz. Jak známo banky totiž nabízejí při platbě kartou různé benefity. Na trhu vcelku není problém získat kreditní kartu, kde banka klientovi vyplácí 0,5 % z placené částky kartou. Pokud tedy při koupi eur u Tank-Ono dojde k použití takové kreditní karty, dané valuty lze reálně nyní vlastně pořídit jen za kurz 25,77 . Ve srovnání například i jen se zmiňovanou „nejlevnější“ bankou tedy o 0,71 levněji. Například na 1000 eurech lze tak v tomto případě ušetřit již nezanedbatelných 710 .  

Závěrem snad jen dodat, že možnost koupit eura u Tank-Ono se nemusí vždy podařit. Záleží, zda je má konkrétní provozovna v pokladně právě v návaznosti na především platby zákazníků v eurech za pohonné hmoty.

Přehled zmiňovaných kurzů za 1 euro (28. 8. 2019 v cca 12 hod.)


Zdroj: internetové stránky firem


Poslední zprávy z rubriky Kurzy měn:

Čt 14:27  Kurzovní lístek ČNB na čtvrtek 18.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
St 14:28  Kurzovní lístek ČNB na středu 17.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Út 14:28  Kurzovní lístek ČNB na úterý 16.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
Po 14:28  Kurzovní lístek ČNB na pondělí 15.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)
12.04.2024  Kurzovní lístek ČNB na pátek 12.04.2024 Redakce (Kurzy.cz)

Přečtěte si také:

25.10.2018Kde nejvýhodněji směnit eura? Překvapivě u pumpy Jiří Zendulka (Kurzy.cz)
26.10.2015Unipetrol/Benzina chce koupil 70 pump od OMV Research (J&T BANKA)
23.09.2014Cena benzínu u amerických pump může i nadále klesat Colosseum a.s. (Colosseum a.s.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688