Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2019 13:52:49

Yardeni: Vývoj na trzích a „demografie je náš osud“


Známý investor Ed Yardeni si všímá toho, že výnosy dluhopisů na globálních trzích klesají na mimořádně nízké hodnoty. Například The Washington Times uvádí, že podle posledních odhadů se asi 30 % globálních emisí obchoduje se zápornými výnosy. Dostaly se do nich i padesátileté švýcarské obligace, celá výnosová křivka je v červených číslech v Dánsku. Yardeni připomíná, že medvědi ještě před časem poukazovali na prudký růst amerických vládních obligací a na to, že Fed hodlal dál zmenšovat svou rozvahu. Proč se jejich varovné predikce nenaplnily a jaký je další výhled?

Yardeni se v první řadě domnívá, že predikovat další vývoj na trhu na základě odhadu vývoje poptávky a nabídky a toku peněz „nikdy nefungovalo“. Podle investora je naopak evidentní, že výnosy amerických vládních obligací táhne dolů situace na německém a japonském trhu. Tedy přesněji skutečnost, že výnosy tamních dluhopisů leží extrémně nízko, což je odrazem politiky ECB a Bank of Japan. Obě centrální banky se totiž zavázaly, že budou v dohledné době držet sazby u nuly.

Výnosy na trhu s TIPS podle Yardeniho ukazují, že investoři již nepožadují žádný reálný výnos a nominální výnosy odrážejí pouze očekávanou inflaci. Proč by ale měly být reálné sazby u nuly? Podle běžně přijímané teorie by se reálné výnosy měly vyvíjet podle tempa růstu produktivity, které „je reálnou návratností celé ekonomiky“. Jenže Yardeni tvrdí, že v praxi pozorujeme pouze velmi nízkou korelaci mezi těmito dvěma proměnnými. A růst produktivity se v posledních letech zvedá, a to zejména v USA.

Odpověď můžeme možná hledat zejména v oblasti demografického vývoje. Ten totiž na globální úrovni skutečně podporuje pokles sazeb. „Negativní sazby mohou odrážet dobrovolné vymírání lidstva dané poklesem míry porodnosti po celém světě. Zmenšující se populace a především počet mladých lidí bude tlačit na pokles reálných cen aktiv, protože se bude zmenšovat očekávaná budoucí poptávka po zboží a službách,“ míní investor s tím, že „demografie je náš osud“.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688