Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  28.08.2019 10:28:59, aktualizováno 31.08.2019 09:06:13

Ropa z USA zaplaví světové trhy. US ropa se stane novým benchmarkem, role dolaru tím posílí


Během poslední dekády USA více jak zdvojnásobily svou ropnou produkci až na současných cca 12,3 miliónu barelů denně (mbd) a postoupily tak na pozici světové jedničky, kde se naposledy pohybovaly před začátkem WW II.

V roce 2015 legislativa uvolnila stavidla a umožnila vývoz americké ropy do světa a USA nyní usilují také o statut světového vývozce číslo jedna. Podle posledních statistik z června jejich vývoz dosáhl úrovně 3,3 mbd, což bylo nové historické maximum. Vedle toho USA vyvezly také 5,3 mbd již rafinovaných produktů.

Podle analytiků USA budou i nadále navyšovat rozsah ropného exportu.

Hlavním faktorem, který doposud bránil ještě většímu rozmachu produkce a exportu ropy byla chybějící infrastruktura v podobě ropovodů a tranzitních přístavů. Na odstranění tohoto nedostatku se v USA usilovně pracuje. Například tento měsíc začne fungovat jeden z nových projektů propojujících jedno z ohnisek břidlicové těžby s pobřežím o přepravní kapacitě 670 000 bd. Další budou brzy následovat. To umožní zvýšení celkové produkce a tím pádem i vývozu. Nová infrastruktura by mohla doslova odzátkovat produkci ve zmíněném Permian Gulf a to zhruba na dvojnásobek respektive 8 mbd do roku 2023.

Podle analytiků Citi se vývoz ještě do konce roku zvýší o cca 1 mbd tedy o cca 25%. Za poslední rok se export navýšil o necelou třetinu. Pro srovnání 4 mbd zhruba odpovídají celkové produkci ropy v Severním moři. USA budou pracovat na zvýšení svých exportních kapacit až na 6 mbd případně i více. Naplnění těchto plánů bude znamenat, že ropný trh ve světovém měřítku bude doslova zaplaven americkou ropou a to nehledě na rozsáhlé výpadky způsobené kolapsem produkce ve Venezuele a dopady amerického embarga na íránskou ropu.

Příliv americké ropy způsobí vážné dilema v rámci OPEC a jeho spojenců (Rusko) účastnících se v poslední době dohody o snižování produkce. Podle odhadů ropný kartel v posledních 7 letech ztrácí v průměru 1% svého tržního podílu každý rok.

Situaci může dále komplikovat možná recese či výraznější přibrzdění růstu v USA a ve světě. Analytici Citi v těchto souvislostech odhadují pro následující 2-3 roky nadbytek ropy na trhu, což bude limitovat vývoj cen směrem k úrovním mezi 40-50 USD za barel pro severomořský Brent.

Rostoucí vývoz americké ropy bude způsobovat také to, že hlavním centrem nebo cenovým benchmarkem se stane právě americká ropa. To bude mít zase poměrně důležité dopady pro americký dolar, který tak bude upevňovat svou pozici světové měnové jedničky.





Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688