TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  28.08.2019 11:12:14

Schillerová chce zvednout platy ve veřejné sféře o víc, než bylo v plánu


Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) navrhne zvýšení platů ve státní sféře o 3 procenta. Původní návrh dvouprocentního navýšení chce upravit kvůli aktuálnímu vyššímu odhadu růstu inflace. Šéfka státní kasy to prozradila v České televizi.

Kvůli vyššímu odhadu inflace navrhuje ministryně financí Alena Schillerová zvýšení platů ve veřejné správě a službách o tři procenta, původně přitom navrhovala růst o 2 procenta.

"Vycházela z odhadů inflace z jara, které předpokládala inflaci pro příští rok 1,6 %. Proto jsem navrhla růst platů dvě procenta. Nyní jsme odhadli inflaci pro příští rok na 2,4 %, takže je logické, že půjdu s návrhem, který bude vyšší," prozradila Schillerová.

Navrhovaný růst platů bude vláda řešit ještě s odbory. Ty navíc už v květnu oznámily, že požadují zvýšení platů u učitelů o patnáct procent. Pro neučitelské profese a zdravotníky pak odboráři požadují deset procent a pro ostatní pracovníky osm procent. Celou sumu chtějí rozdělit do základu výdělku, tedy do tarifů. 

"Věřím, že stát chce, aby jeho zaměstnanci byli dobře ohodnoceni. Věřím, že se naše představy budou v nějakém koridoru blížit. Není pro nás akceptovatelné, aby růst platů byl na hranici inflace," uvedl předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Poukázal na to, že výdělky stále výrazně zaostávají za výkonem české ekonomiky. 

Ministerstvo financí ale nyní výhled růstu české ekonomiky pro letošní i příští rok zhoršilo. Zatímco původně v aktuálním roce ministerstvo očekávalo růst 2,5 procenta a příští rok 2,3 procenta, nově prognózu snížilo na 2,4 procenta v tomto roce a 2,2 procenta v roce 2020. Data zveřejnilo v materiálu pro čtvrteční jednání Výboru pro rozpočtové prognózy.

 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.









Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688