TNBiz (TN.cz)
27.08.2019 20:59:02

Počasí v Evropě: Tornáda, povodně a další vlna veder.

Přes Španělsko se v pondělí přehnaly silné bouřky, které doprovázelo i krupobití. Přívalové deště zaplavily nejen Madrid, ale i jeho okolí. Málagu a Sevillu zasáhlo dokonce i tornádo. Zabilo několik zvířat a vyrvalo stromy. S extrémním počasím se však potýkají i další evropské státy. Ibiza kvůli bouři musela rušit lety. Německo, Francie a Velká Británie se zase připravují na vlnu veder.

V pondělí překvapily povodně obyvatele Madridu a okolních obcí. Voda poničila několik aut, zatopila domy a přerušila i provoz metra. Silný vítr pak vyvracel stromy a ničil výlohy obchodů.

Za pět hodin hasiči vyjížděli ke stovkám případů. Ve městě podle místních médií panoval chaos. Některé silnice byly uzavřené a historická místa poničená, uvedl portál abc.es.

Podle některých svědků se přes zemi přehnalo také tornádo. Státní meteorologická služba zatím informaci nepotvrdila. Tornádo zasáhlo sevillské město Campillos, kde nejvíce poničilo místní farmu. Majitelé přišli o několik svých zvířat, které přírodní živel zabil. Dále se zhroutily budovy a popadaly stromy. Tornádo se mělo objevit také v provincii Málaga.

 

Tornádo ve Španělsku

Silnou bouři zažil ostrov Ibiza. V úterý ráno muselo místní letiště zrušit několik spojů. Problémy nastaly také v dopravě, kdy silničáři uzavřeli několik silnic. Do terénu byli povoláni kromě hasičů také vojáci a policie.

Na některých plážích byla dokonce vyvěšená červená vlajka, která upozorňuje na velké nebezpečí. Z Ibizy by se měla bouře ve středu přesunout do Itálie. Do té doby hrozí na ostrově silné bouře s blesky a větrem o rychlosti 80 km/h. Objevit by se mohly i povodně, informoval portál periodicodeibiza.es.

 

Ulice Arganda del Rey nedaleko Madridu zaplavila voda a kroupy 

 

Kromě bouřek se na Evropu žene také vlna veder. V úterý se mají na většině místech Velké Británie teploty vyšplhat až na 34 °C. Meteorologové proto varují obyvatele, aby raději nevycházeli ven, uvedl deníku The Telegraph. 

Vysoké teploty si užijí také lidé ve Francii. Teploty by se měly pohybovat mezi 32 až 34 °C. Podobně na tom bude počasí i ve středu, kdy bude kolem 32 °C. Nejteplejší však bude čtvrtek a pátek. Teploty se totiž mají vyšplhat až na 35 °C. 

Tropické teploty očekává také Německo. Podle Accuweather má být nejtepleji v úterý v Kolíně nad Rýnem. Tam se teploty vyšplhají až na 35 °C. Hrozí také bouřky doprovázené krupobitím a silným větrem. Od středy se začne postupně ochlazovat a teploty klesnou na 27 °C. 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty