Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  27.08.2019 09:24:31

Americký spotřebitel začne ztrácet optimismus (Ranní zpráva z finančního trhu)

Index spotřebitelské důvěry v USA zřejmě klesl. V Itálii bude dnes a zítra vrcholit jednání o vládě. Německo se pravděpodobně nachází v technické recesi. Maďarská centrální banka ponechá úrokové sazby bez změny.

Spotřebitelská důvěra v USA klesne

Spotřebitelská důvěra v USA se v předchozích měsících držela na velmi vysokých úrovních, nicméně od srpna se již zřejmě začala snižovat. Sílící pesimismus by se měl odrazit i ve spotřebitelské důvěře, což indikoval již dříve zveřejněný index spotřebitelské důvěry Michiganské univerzity. Nicméně úroveň důvěry je stále dost vysoká na to, aby zajistila solidní nárůst výdajů domácnosti ve třetím čtvrtletí.

Dnes a zítra budou pokračovat vyjednávání o možnosti sestavení nové italské vlády. Šance na koalici mezi Demokratickou stranou a Hnutím pěti hvězd nejsou zanedbatelné, ale pravděpodobnost předčasných voleb zůstává vysoká.

Pokles HDP Německa potvrzen

Pokles německé ekonomiky za druhé čtvrtletí o -0,1 % mezikvartálně byl potvrzen. S ohledem na klesající aktivitu ve třetím čtvrtletí je tak velmi pravděpodobné, že se Německo nachází v technické recesi.

Podnikatelská důvěra v Německu pokračuje v poklesu

Výroky prezidenta USA a Francie indikující neurčitou šanci na dohodu mezi USA a Čínou zlepšily sentiment obchodníků a akciové trhy vzrostly. Dolar vůči euru mírně posílil k 1,110  USD/EUR. Z hlediska makroekonomického vývoje v Německu a potažmo v ČR včera nepotěšilo zveřejnění poklesu Ifo indexu podnikatelské důvěry v Německu za srpen. Pokles indexu institutu Ifo se sice čekal, ale skutečnost byla ještě slabší. Od začátku roku 2018, kdy index začal klesat, tak zaznamenal zlepšení jen čtyřikrát. Navíc se zhoršování týká jak hodnocení současnosti, tak budoucnosti. Jinými slovy podniky pociťují zhoršování byznysu a čekají, že aktivita bude dál slábnout. V USA zveřejněné objednávky zboží dlouhodobé spotřeby za červenec vyslaly smíšený signál, když celkově rostly o 2,1 % m/m, ovšem bez segmentu dopravy naopak klesly o 0,4 % m/m, když za celkovým nárůstem stály vyšší objednávky letadel.

Maďarská centrální banka ve vyčkávacím módu

V regionu dnes zasedá maďarská centrální banka, ovšem nic jiného, než stabilita depozitní sazby na stávající úrovni -0,05 % se nečeká.  Podobně jako v jiných zemích i v Maďarsku v posledních týdnech klesaly spekulace na zvyšování úrokových sazeb v dohledné budoucnosti. A i od maďarské centrální banky se s ohledem na rostoucí vnější rizika očekává posun holubičím směrem. Dnešní zasedání by tak tento posun mohlo naznačit, ovšem více lze čekat až od zasedání v září, kdy bude k dispozici nová prognóza a bude znám i další postup ECB.

Smíšené signály o důvěře v regionu

Česká podnikatelská důvěra se sice v srpnu mírně zlepšila, ovšem důvěra spotřebitelů naopak klesla. Blíže viz náš komentář http://bit.ly/2PbZba5. V Maďarsku se včera zveřejněné indexy důvěry v ekonomiku v srpnu zlepšily a to včetně důvěry spotřebitelů. Míra nezaměstnanosti v Polsku v červenci v souladu s očekáváním klesla na 5,2 % z předchozí úrovně 5,3 %. Česká koruna a polský zlotý včera umazaly část předchozích ztrát vůči euru, zatímco maďarský forint dál mírně oslabil.
Autor: Michal Brožka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688