Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.08.2019 09:19:56

Rozbřesk: Nálada v Německu na bodu mrazu


Podnikatelé v Německu se do budoucna dívají stále s větší nedůvěrou. Takto jednoduše lze shrnout včerejší neslavný výsledek Ifo, který potvrzuje rostoucí obavy nejenom v průmyslu, ale i ve stavebnictví, obchodě i ve službách. Očekávání podnikatelů jsou v tuto chvíli už níže než při poslední krátké recesi a dají se tak porovnávat pouze s vývojem v roce 2009. Navíc dál padají a vůbec nesignalizují ani náznak stabilizace, jak se mohlo zdát po výsledcích PMI zveřejněných minulý týden.

Zajímavé také je, že skepse se nešíří pouze exportně orientovaným průmyslem, který je zasažen děním v automobilovém průmyslu, ale šíří se napříč celou ekonomikou. Ta si pravděpodobně stále více uvědomuje, že rostoucí napětí v mezinárodním obchodě, respektive slabší čínská poptávka, hrozící tvrdý brexit, atp. nemohou nezanechat stopy na vývoji německého hospodářství. Jak hluboké budou, rozhodne i vládní hospodářská politika země, která jako jedna z mála má nepochybně nemalý prostor pro vytvoření dostatečných stimulů. Jak je vidět, ani záporné sazby a přebytek eurové likvidity v tomto směru obrat ekonomiky k lepšímu sami nezařídily.

Zatímco německou ekonomiku opanovávají chmury, v té české se nálada v posledním měsíci téměř nezměnila. Důvěra podnikatelů v průmyslu a ve stavebnictví sice mírně poklesla, avšak ve službách a obchodě dokonce výrazně narostla, takže celkově byla ještě příznivější. O něco méně optimističtí byli naproti tomu v srpnu spotřebitelé, kteří vnímají potenciální zhoršení celkové ekonomické situace, nicméně dopad na sebe samotné si zatím příliš nepřipouštějí. Zní to možná trochu nelogicky až nezodpovědně, nicméně v situaci stále ještě napjatého trhu práce to vlastně až tak zvláštní být nemusí. Je to vlastně dobrá zpráva, protože ukazuje, že se v české ekonomice nešíří panika, která by negativně ovlivňovala investiční i spotřebitelské chování, nebo že je tuzemské hospodářství alespoň v jistém směru (zejména díky domácí poptávce) částečně imunní vůči aktuálnímu vývoji v Německu. Čím déle však budou trable německé ekonomiky pokračovat, tím méně se však na svou „imunitu“ bude moci spoléhat hospodářství české. A to ještě ponecháváme zcela stranou zpoždění, se kterým se současný vývoj v zahraničí promítne i do výsledků tuzemských.

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna tento týden začínala obchodování na úrovni 25,90 EUR/CZK, nicméně během včerejšího dne se jí podařilo posílit o zhruba deset haléřů. Je to stále daleko nad hodnotami, které vypadly z nového modelu ČNB, nicméně samy o sobě do rozhodování centrální banky přímo nezasáhnou. Důvody slabší koruny je možné hledat v zahraničí, takže ani současný úrokový diferenciál na krátkém konci jí k posílení nestačí. Na druhou stranu uvolněnější měnové podmínky díky slabší koruně a nikoliv sazbám se vlastně mohou centrální bance v době nejistých hospodářských vyhlídek docela hodit.

Zahraniční forex

Ani mizerné německé Ifo, ani lehce pozitivní výstupy ze schůzky G7 ve Francii eurodolarem včera nepohnuly, a tak měnový pár zůstává přikován k hranici 1,11, přičemž volatilita na hlavním devizovém trhu je stále mizivá. To se zřejmě při relativně nezáživném kalendáři nezmění ani dnes.

Ve střehu však musí být forint, neboť zasedá maďarská centrální banka. Od MNB se navzdory stále relativně vysoké inflaci, silnému růstu (navíc taženému domácí poptávkou) a slabšímu forintu nic zásadního nedá čekat. Nadcházející uvolnění měnové politiky ze strany ECB bude hlavním argumentem pro “nic-nedělání” MNB. Okamžitý dopad rozhodnutí MNB na forint by měl být neutrální.

Ropa

Po včerejším propadu si dnes ropa Brent připisuje drobné zisky, které jí pomáhají atakovat úroveň 59 USD/barel. Oproti konci minulého týdne převládá na trhu mírný optimismus ohledně americko-čínské obchodní přestřelky, která by dle čelných představitelů obou zemí mohla konečně dospět k oboustranné dohodě. Dle našeho názoru nicméně platí, že rozřešení obchodních půtek obou velmocí představuje běh na dlouhou trať a ropný trh tak bude minimálně v nejbližších týdnech i nadále pod tlakem.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

05.10.2022Nálada v průmyslu pod bodem mrazu ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
20.05.2022Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně zůstane na bodu mrazu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
20.05.2020Důvěra spotřebitelů v evropskou ekonomiku je stále na bodu mrazu (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688