TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.08.2019 13:02:21

Summit G7 jde do finále, státníky překvapil příjezd íránského ministra


Summit nejvyspělejších ekonomik světa G7 v jihofrancouzském městě Biarritz se blíží ke konci. Jeho největším překvapením byla jednodenní návštěva íránského šéfa diplomacie, který se mimo summit setkal s francouzským prezidentem i představiteli Německa a Velké Británie. V pondělí mají státníci na programu otázky kolem klimatu.

Účastníky summitu G7 překvapil příjezd íránského ministra zahraničí Mohammada Džaváda Zarífa. Podle analytiků je jeho pozvání do Biarritzu diplomatickým tahem francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. 

"Je to ve vší jistotě divoká karta, díky které možná zjistíme, zda se pozici Bílého domu vůči Íránu může změnit. Ještě uvidíme, jestli to bude, nebo nebude fungovat. Určitě to ale přilákalo pozornost všech," popsal analytik Tristen Naylor.

Evropští vůdci se dlouhodobě snaží uvolnit napětí mezi Washingtonem a Teheránem. Chtějí zachování íránské jaderné dohody z roku 2015, kterou Spojené státy vypověděly a uvalily na Írán hospodářské sankce. I když mají USA vůči Teheránu největší výhrady, jednání s Íránem se na rozdíl od německých a britských představitelů nezúčastnily.

Íránský ministr zahraničí Zaríf hovořil i s francouzským prezidentem Macronem. "Íránská aktivní diplomacie pokračuje ve snaze o konstruktivní zapojení. Cesta, která nás čeká, je obtížná, ale vyplatí se," napsal Zaríf na svém twitteru.

Rolí nějakého "prostředníka míru" ale šéf Elysejského paláce svůj americký protějšek příliš neoslnil. Trump bude jednat po svém, politická elita tak souhlasí jen v jednom. "Shodli jsme se na tom, že Írán nebude moci nikdy vlastnit jaderné zbraně," prozradila německá kancléřka Angela Merkelová.

V pondělí zasednou státníci naposledy. Jednají o klimatu a zřejmě i požárech v Amazonském deštném pralese. Podle Macrona jsou lídři G7 blízko k tomu, aby se dohodli na společném postupu, jak "plícím planety" pomoci.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688