Patria (Patria Finance)
Investice  |  26.08.2019 05:59:45

Taylor: Spojené státy ukazují na špatného viníka svých problémů


Americký ministr financí Steven Mnuchin si před několika týdny stěžoval na to, že kurz čínské měny leží příliš nízko, a chtěl celou věc řešit i na půdě Mezinárodního měnového fondu. Ekonom Tim Taylor si všímá toho, že MMF nyní přišel s analýzou vývoje globálních obchodních deficitů a přebytků, včetně amerických a čínských. A tato analýza hodně vypovídá i o tvrzení Američanů o manipulaci kurzu čínské měny a jejích údajně nadměrných obchodních přebytcích.
 
MMF tvrdí, že 35 – 45 % všech obchodních přebytků a deficitů bylo v roce 2018 „nadměrných“. U přebytků se to týká zejména Německa, Nizozemí, Koreje a Singapuru, u deficitů Velké Británie, Spojených států, Argentiny a Indonésie. Pozice Číny „odpovídá fundamentu a potřebné ekonomické politiky“. Taylor k tomu dodává, že analýza MMF dokazuje, že ne všechny přebytky a deficity jsou nežádoucí. Některá země může například investovat do země jiné a tím vznikne „rozumný deficit a proti němu přebytek“.

V následující tabulce MMF shrnuje země s největšími přebytky a deficity, vedle absolutních částek v dolarech je uvedena i jejich výše relativně k HDP:


Zdroj: MMF

Taylor poukazuje na to, že Spojené státy mají největší deficity v absolutním měřítku, ale relativně k celkové ekonomické aktivitě jsou poměrně malé. Čína se svými přebytky figuruje na jedenáctém místě, co se týče absolutní velikosti. A relativně k HDP jsou dost malé. Analýza MMF se pak dotýká i tématu měnových kurzů a Taylor poukazuje na následující graf, který srovnává vývoj jejích přebytků běžného účtu a měnového kurzu. „Měnový kurz čínské měny od roku 2007 posílil o 36 % a její obchodní přebytky klesaly. Mnuchin si v podstatě stěžuje jen na mírné oslabení, které se dostavilo ke konci období,“ zmiňuje Taylor.


Zdroj: MMF

Jaká je tedy pravá příčina amerických obchodních deficitů? MMF poukazuje na „standardní ekonomický jev, který býval v osmdesátých letech nazýván dvojitými deficity“. Spojené státy i nyní dosahují velmi vysokých rozpočtových deficitů, a to v době, kdy se nezaměstnanost pohybuje pod 4 %. Z makroekonomického hlediska se dá říci, že tato kupní síla se musí někde projevit. Jelikož se americká ekonomika nachází ve stavu plné zaměstnanosti, končí kupní síla různými cestami u dovozů. A tím zvyšuje obchodní deficity, píše Taylor. I MMF podle něj poukazuje na to, že řada zemí s příliš velkými deficity běžného účtu má nadměrně uvolněnou fiskální politiku ve srovnání s tím, jak by měla být nastavena ve středně dlouhém období. Týká se to Argentiny, Jižní Afriky, Španělska, Velké Británie a také Spojených států.

A proč se zmenšují čínské přebytky běžného účtu? Jedním z důvodů je popsané posilování měnového kurzu. MMF k tomu pak zmiňuje „exportní saturaci“. Podíl této země na celkových globálních exportech se totiž zvedl z 5 % v roce 2001 na 16 % v roce 2017. V neposlední řadě pak došlo k „mírnému poklesu stále velmi vysoké míry domácích úspor“. To znamená vyšší spotřebu, která se projevuje i růstem dovozů.

Spojené státy mají s Čínou některé legitimní spory. To, jak nakládá s duševním vlastnictvím, je mírně řečeno nestandardní, někdy jde o kriminální činy. Co se ovšem týče celkových amerických deficitů, není pravděpodobné, že by MMF souhlasil s tím, že jejich viníkem je Čína,“ uzavírá ekonom.

Zdroj: MMF, The Conversable Economist


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688