Orange Academy (Orange Academy)
Dávky a příspěvky  |  25.08.2019 14:53:41

První dny ve školce a nároky zaměstnance při péči o nemocné dítě

Maminky, které strávily na rodičovské dovolené tři roky a více, mají při plánovaném návratu do zaměstnání obavy, jak všechno zvládnou. Přece jen se několik let točily jen kolem dětí a najednou se má pomyslná pupeční šňůra přetrhnout, dítě musí nastoupit do školky a ženy nastupují opět do práce. Tohle přechodové období určitě není lehké zvládnout, náročnější je to však po psychické stránce. Pozor na to, kdy se matka příliš stresuje, což může přenést i na své dítě a tím se nástup do školního zařízení ještě více zkomplikuje. Pojďme si říct pár tipů, které vše usnadní, zjednoduší, jak na první dny ve školce bez slziček a jaké jsou nároky matky jako zaměstnance při péči o dítě v době nemoci.

 

 

První dny ve školce aneb od září přijde změna

Nástup do školního zařízení vašeho dítěte jsou obrovským a významným milníkem v životě celé rodiny. Žena se po období plného přebalování, krmení, uspávání a hraní si s dítětem opět vrací do pracovního procesu. Najednou se to malé dítě ocitá v novém prostředí bez nejbližší rodiny a známých tváří. Jak to tedy co nejlépe ustát a na co všechno se připravit?

Určitě nic nenechávejte na poslední chvíli a vše si doma společně dopředu proberte a ujasněte. Už o prázdninách o školce s dítětem diskutujte, zkuste dát dítě občas na hlídání k babičce, rodinným příslušníkům či přátelům na tzv. zvykání. Vaše ratolest si užije hodně zábavy a vy tak zjistíte, že se vaše obavy mohou rozplynout. Mnohdy vás může překvapit, jak to dítě zvládá a je v pohodě. Mnoho rodičů pak lituje, že nedali dítě na hlídání mnohem dříve.

Nová školní výbava a podpora imunity

Pořiďte dítěti do školky nové přezůvky, batůžek a oblečení, tak se začnou těšit ještě více. Hlavně nedávejte najevo žádné negativní emoce či strach z vaší strany. Na první den ve školce si vyhraďte dostatek času, avšak odborníci (a koneckonců i zkušené maminky) nedoporučují příliš intenzivní a dlouhé loučení.

Myslete na to, že vaši nejmenší vstupují do kolektivu podobně starých jedinců. Je předem jasné, že se vaše dítě bude najednou setkávat s novými bacily, bakteriemi a nejrůznějšími dětskými nemocemi. Je tedy dobré dopředu podpořit imunitu dítěte, ať už nějakými vhodnými imunitními bakteriemi, probiotiky a vitaminem C. A začněte už o prázdninách! Dítě příliš nenavlékejte, otužujte a zvykejte ho na pobyt venku i v méně příznivém počasí. Bohužel se však i tak stane, že po pár dnech v práci budete muset zůstat doma s dítětem, protože onemocnění. Určitě se z toho nemusíte hroutit, k dětem to prostě patří a váš zaměstnavatel s tím většinou musí počítat.

Péče o dítě v době nemoci z pohledu sociálního odboru

V době nemoci nemůže dítě doma zůstat samo, to je jasné. Nejčastěji bývá s potomkem matka, ale může se jednat i o otce či jiného člena rodiny. Odbor sociální péče poskytuje šest dávek v českém systému nemocenského pojištění. Patří do nich peněžitá pomoc v mateřství, otcovská, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství, dlouhodobé ošetřovné, nemocenská a ošetřovné. Na poslední dávku, tedy na ošetřovné, má nárok zaměstnanec, jež ošetřuje nemocného člena domácnosti a nemůže tak sám chodit do zaměstnání.

Ošetřovaná osoba musí žít prokazatelně ve společné domácnosti s daným zaměstnancem, v dané situaci se ale jedná o matku a dítě, u níž to tak být nemusí. Ošetřovné (ve zkratce OČR) tak může čerpat jak otec, tak matka dítěte (či jiná osoba), ač jeden z nich nežije ve společné domácnosti, ale mají např. střídavou péči o dítě. OČR lze čerpat i v případě, kdy je dítě do 10 let sice zdravé, ale školské nebo jiné dětské zařízení se uzavře z důvodu nepředvídatelné události, havárie či epidemie.

Kdo má nárok na ošetřovné (OČR)?

Každý, kdo se účastní placení nemocenského pojištění. U všech zaměstnanců vzniká tato povinnost ze zákona počátkem prvního dne nástupu do zaměstnání a zaniká skončením zaměstnaneckého poměru. Hrazení nemocenského pojištění je tedy povinné a za zaměstnance je odvádí zaměstnavatel. Bohužel se ošetřovné netýká osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), a to i přesto, že se dobrovolně přihlásí k placení nemocenského pojištění. O nutnosti či potřebě ošetřování dítěte rozhoduje jeho ošetřující lékař (např. pediatr) a následně vystaví tzv. Rozhodnutí o potřebě ošetřování (péče). Zaměstnanec ho poté předá svému zaměstnavateli, ten pak pošle veškeré podklady pro výplatu dávky příslušné OSSZ.

Jaký je výpočet a výše dávky ošetřovného?

Základem pro výpočet ošetřovného je denní vyměřovací základ, tedy průměrný denní příjem za rozhodné období, které je za posledních 12 kalendářních měsíců před měsícem, ve kterém vznikla potřebná péče. Vyměřovací základ se dle zákona o nemocenském pojištění dále redukuje prostřednictvím tří redukčních hranic. Výše ošetřovného se počítá z tzv. redukovaného denního vyměřovacího základu a činí 60 % z této částky. Ošetřovné lze čerpat maximálně 9 dní, u samoživitelů je to až 16 dní. Rodiče mají právo se po tuto dobu jednou v ošetřování vystřídat. Dávku vyplácí OSSZ nejpozději do jednoho měsíce následujícího po dni, v němž obdrží podklady.

Autorka: Ing. Romana Hubáčková, garantka rekvalifikačního kurzu Personalistika, který probíhá v Praze, Brně, Ostravě, Olomouci a dalších 15 městech po celé ČR. Můžete si přečíst i 304 recenzí kurzu.

https://orangeacademy.cz/kurzy-personalistiky/rekvalifikacni-kurz-personalistika

Editorka: Zuzana Klímová

Orange Academy

Orange Academy se zabývá výukou rekvalifikačních kurzů a školení v oblasti účetnictví, mzdového účetnictví, personalistiky a marketingu. Dále nabízí jazykové kurzy s výukou angličtiny a němčiny přímými metodami Effective English® a Effektives Deutsch®. Od roku 1990 absolvovalo kurzy více než 20 000 účastníků ve 34 městech po celé ČR.

Více na https://orangeacademy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688